Magyarországi és Hargita megyei összefogás az egyházakért

Magyarországi és Hargita megyei összefogás az egyházakért

Május elsején, vasárnap a zeteváraljai bérmálással egybekötött ünnepi szentmisét követően az újjáépült római katolikus templom előtt tartott közös sajtótájékoztatót Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A magyarországi és a Hargita megyei egyházi támogatásokról nyilatkoztak, és mindketten örömmel állapították meg, hogy ugyanazokra a közösséget szolgáló épületekre adtak számos esetben támogatást, és így közös erővel sikerült, illetve sikerülni fog befejezni azokat.

Soltész Miklós a zeteváraljai templom megépüléséről így nyilatkozott a sajtónak:
– Azért fontos az újjáépült zeteváraljai templom, mert üzenet Európa és a világ felé, hogy meg akarunk maradni, és a megmaradásunk gyökere kétezer éve nem más Európában, mint a kereszténység. Mindazok az országok és nemzetek, amelyek merik ezt vállalni, meg fognak maradni – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette: – A magyar kormány örömmel támogatja a megmaradásunkat szolgáló templomok építését. Az elmúlt hat év során csak itt Székelyföldön, csak a római katolikus egyháznak adott támogatások értéke 450 millió forintra tehető, ebből újultak meg templomok és épültek újak.

– Az egyházaknak nagyon fontos szerepük van a települések életében, hisz sok településen az egyedüli intézménynek számítanak, amely összefogja a közösséget – véli Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Emlékeztetett, hogy a megye döntéshozo testülete április 25-i, Bögözben tartott soros havi ülésén összesen 4 375 000 lej támogatást hagyott jóvá templomok, egyházi épületek felújítására és építésére. Örömének adott hangot, hogy idén is mintegy 180 egyházi ingatlan felújításához vagy építéséhez járul hozzá a megyei tanács az erre kiírt pályázaton, de más pályázatokból, továbbá a műemlékvédelmi és költségvetés-visszaosztásból is támogatják az egyházakat, így az összeg mintegy másfél millió euróra rúg, ami az országban a legnagyobbnak számít a lakosság számához viszonyítva. A megyeelnök ezt így indokolta:


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »