Magyarország visszaszerezte a Seuso-kincsek második hét darabját

Magyarország visszaszerezte a Seuso-kincsek második hét darabját

BUDAPEST. Magyarországnak sikerült visszaszereznie a Seuso-kincsek páratlan fontosságú, felbecsülhetetlen leletegyüttesének második hét darabját – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, a kormányülés szünetében.

Orbán Viktor azt mondta: a kormány álláspontja, hogy a felbecsülhetetlen értékû nemzeti kincseinknek, a "családi ezüstnek" Magyarországon van a helye. A miniszterelnök a bejelentés után bemutatta a sajtónak a Parlament Vadásztermében kiállított kincseket.   

Baán László a Szépmûvészeti Múzeum fõigazgatója elmondta: 1990 óta minden magyar kormány törekedett arra, hogy visszaszerezze a kincseket, hol perben, hol egyezségben. Hozzátette: ez most két lépésben sikerült, hiszen 2014-ben tért haza az elsõ hét darab, most pedig a második, mûvészettörténeti szempontból még értékesebb rész került Magyarországra. Ezzel a teljes ismert Seuso-kincs hazatért – hangsúlyozta. Mint mondta, a kincsek visszaszerzése hosszú évek óta várt pillanat nemcsak a magyar emberek, hanem az egész világ részérõl.   

Felidézte: a Seuso-kincs a legjelentõsebb ismert késõ római ötvösmûvészeti leletegyüttes, amelyet néhány évtizeddel ezelõtt, a 70-es években találtak meg Magyarországon, majd illegális körülmények között jutott ki az országból. Mint mondta, a kincseket egyetlen napot láthatta a közönség 1990-ben, New Yorkban, egy aukción, ahol mai értéken 100 millió eurós kikiáltási áron akarták eladni. Sem ezelõtt, sem ezután nem láthatta ezt a felbecsülhetetlen értékû kincset sem világ, sem Magyarország – jegyezte meg.   

Baán László újságíróknak elmondta: az elmúlt években sikerült megállapodni két ütemben két családi alapítvánnyal a kompenzációs díjról, ez az elsõ esetben 15 millió euró, a második esetben 28 millió euró volt. Ennek fejében átadták a kincseket és nem is vitatták Magyarország tulajdonjogát – fejtette ki, hozzátéve: a kincseket a becsült piaci ár harmadáért, negyedéért sikerült visszaszerezni.   

Azt is hangsúlyozta: a kincsek hazatérése nemcsak Magyarország, hanem az egész világ számára rendkívüli jelentõségû, ugyanis végre bemutathatóvá válik. Ezt az eddigi birtokosok nem tették lehetõvé, gyakorlatilag raktárak mélyén rejtegették azt – fejtette ki, jelezve azt is: több alternatíva van a kincsek végeleges elhelyezésére, arról a kormány fog dönteni.   

Magyarország olyan ókori kinccsel gyarapodott, amelyet területén, Pannóniában kapott egy elõkelõ személyiség és ásott el minden valószínûség szerint egy barbár betöréskor, majd az közel 2000 éven keresztül a földben maradt – ismertette a történetet.   

A fõigazgató arra is kitért: azzal, hogy valamennyi kincs itt van, az anyagkutatások is jobban fognak elõrehaladni. A lehetséges lelõhelyet már lokalizálták, azonban a szakembereknek még nincs egyértelmû állásfoglalásuk arról, hogy ott volt – mondta Baán László.   

Az MTI-hez eljuttatott háttéranyag szerint a most hazatért hét mûtárgy az Achilleus és a Meleagros tál, az állatalakokkal díszített kancsó, az amphora, a Hippolytos-kancsó és a két, díszítésében a Hippolytos-kancsóéval rokon vödör.   

A Seuso-kincseket most szombattól a Parlamentben kiállítva láthatja majd a nagyközönség, naponta 12 és 18 óra között, augusztus végéig. Ezt követõen országjárásra indulnak, végül a Magyar Nemzeti Múzeumba kerülnek a mûtárgyak.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »