Magyarország támogatja Szerbia EU-csatlakozását

Magyarország támogatja Szerbia EU-csatlakozását

Nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági érdek a délkelet-európai régió stabilitása, ezért Magyarország mindent megtesz, hogy támogassa Szerbia EU-csatlakozási tárgyalásait – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, miután a szerb EU-integrációért felelős miniszterrel tárgyalt.

Szijjártó Péter kiemelte: elfogadhatatlan minden olyan szándék egy uniós intézmény vagy tagállam részéről, amely Szerbia integrációs folyamatának lassítására irányul. Szerbia részéről minden feltétel adott a csatlakozási tárgyalás fejezeteinek megnyitásához – jelentette ki.

A külügyminiszter közölte: Magyarország felszólítja az EU-intézményeket, hogy legkésőbb 2020-ig fejezzék be a csatlakozási tárgyalásokat.

Arról is beszélt, hogy jelentős magyar közösség él Szerbiában, és a legutóbbi választáson győztes Szerb Haladó Párt olyan többséggel nyert, hogy nem volt szüksége koalíciós partnerre, mégis bevette a Vajdasági Magyar Szövetséget a koalícióba, és négy államtitkári pozíciót juttatott a pártnak, továbbá a vajdasági tartományi parlamentben is bevonta a koalícióba a magyar pártot, pedig ott sem lett volna erre szüksége.

Mindez a szerb kormány és kormányfő elkötelezettségét mutatja a két nemzet megbékélése mellett – mutatott rá. Úgy fogalmazott: ha minden szomszédos ország megközelítőleg annyit tett volna a magyar közösségekért, mint Szerbia, ma a Kárpát-medence boldogabb hely lenne.

“Elképesztő migrációs veszély”, ha nem stabil a térség

Szijjártó Péter közölte: a nyugat-balkáni helyzet aggodalomra ad okot, a térség stabilizálásának első számú európai feladatnak kell lennie, és erre az integráció a legjobb módszer.

“Elképesztő migrációs veszélyt jelent” Magyarországra is, ha nem stabil a térség, mert akkor nem fog tudni megállítani egy esetleges bevándorlási hullámot – magyarázta. Hozzáfűzte: uniós intézmények nyolc olyan döntést hoztak eddig, amelyek arra ösztönzik “a kétségtelenül nehéz helyzetben lévő embereket” Európa délkeleti szomszédságában, hogy meginduljanak Európa felé, “az egész kvótarendszer, az elosztás” erről szól.

A tárcavezető közölte: Magyarország senkit sem fog beengedni Magyarország, a schengeni zóna és az EU területére ellenőrzés nélkül.

Azokkal szemben építjük a kerítést, akik “tisztességtelenül, a törvényeinket, a szuverenitásunkat és a határainkat megsértve” akarnak idejönni, és nem Szerbia ellen, hiszen nem a szerbek akartak idejönni tömegesen szabálytalanul, megsértve a határainkat – mondta.

Hozzátette: jövőre egy, később pedig egy újabb határátkelőt nyitnak, mert “akik tisztességesen akarnak jönni, azoknak határátkelőket építünk, akik tisztességtelen szándékkal jönnek, azoknak meg kerítést”.

Megjegyezte: a megbeszélésen szó volt arról, hogy az energiabiztonság javítására fokozzák a határ menti közös szénhidrogén-kutatási, -kitermelési munkát.

Belgrádba látogat Orbán Viktor

Szijjártó Péter elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Belgrádba látogat, jövő pénteken pedig a Budapest-Belgrád vasútvonallal foglalkozó kormányközi bizottság tart ülést Szerbiában.

Jadranka Joksimovic szerb EU-integrációért felelős miniszter hangsúlyozta: Magyarország bebizonyította, hogy gondját viseli a nyugat-balkáni régiónak, és támogatja Szerbia euroatlanti integrációját.

Kifejtette: fontos az együttműködés és a jó kapcsolatok ápolása Magyarországgal azért is, mert jelentős nemzetiségi kisebbségi közössége él Szerbiában, és arra törekednek, hogy teljes mértékben bevonják őket a szerb politikai életbe.

Joksimovic: értik a magyar érdekeket

Szerbia valóban igyekszik a magyar kisebbség helyzetén javítani, hiszen ez az országban élő egyik legnagyobb nemzetiségi közösség, és remélhetően más országok is megértik, hogy ez az egyetlen módja az együttműködésnek – mondta.

A szerb miniszter az októberi népszavazásról közölte: értik a magyar érdekeket, amelyeket a kormány képvisel. Véleménye szerint átfogó, egyértelmű politikára van szükség a külső határok ellenőrzésére az EU részéről, hogy tehermentesítsék a nyugat-balkáni útvonalat, javítva ezáltal Szerbia helyzetét is.

Jadranka Joksimovic elmondta: még az idén – várhatóan ősszel – tarthatnak magyar-szerb kormányülést, és “ez a legjobb módja annak demonstrálására”, hogy mennyire készen állnak az együttműködésre.

MTI

The post Magyarország támogatja Szerbia EU-csatlakozását appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »