Magyarország nem fogad vissza egyetlen migránst sem

Magyarország nem fogad vissza a területén korábban áthaladt egyetlen migránst sem, mivel Magyarország sosem rúgta fel sem a dublini, sem a schengeni megállapodást, hanem teljesítette az azokban foglaltakat – jelentette ki Kovács Zoltán kormányszóvivő Brüsszelben tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján hétfőn.

Kovács Zoltán újságíróknak a menekültek dublini egyezmény értelmében történő visszafogadásáról azt állította: fizikailag lehetetlen az Európai Unió területére lépni úgy, hogy valaki elsőként Magyarországon lépje át az uniós határt.

Nem lehet, hogy Magyarország vállalja a felelősséget olyan országok helyett, amelyek nem hajtották végre a dublini egyezményben foglaltakat. Olyan országok helyett, amelyek nem ellenőrizték és nem azonosították a területükre belépőket és áthaladókat, de azok helyett sem, amelyek meghívták, vagy segítették az unión belüli mozgásukat – jelentette ki a kormányszóvivő.

Kovács Zoltán arról is beszélt, hogy az európai migrációs politikát újra kell tervezni, mivel jelen pillanatban az unió védtelen. Nem elég kezelni, meg kell állítani az illegális bevándorlást.

Kovács Zoltán újságíróknak a migrációs válsággal kapcsolatosan kijelentette: Magyarország szerint az egyetlen és a legcélravezetőbb megoldás az illegális bevándorlás megfékezése lenne, még mielőtt a migránsok az Európai Unió területére lépnének, vagy a schengeni határhoz érkeznének.

Erre tesz javaslatot a magyar miniszterelnök által előterjesztett Schengen 2.0 csomag is, amely az uniós határok védelmének megerősítését hangsúlyozza, valamint a migránsok uniós határokon kívüli kezelését szorgalmazza – húzta alá a kormányszóvivő.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »