Magyarország lesz a varsói könyvvásár díszvendége

Magyarország lesz az idei varsói nemzetközi könyvvásár díszvendége, a május 19. és 22. közötti fesztivál egyben a lengyelországi magyar évad nyitórendezvénye.

Az Áder János magyar, valamint Andrzej Duda lengyel elnök védnökségével szervezett könyvvásár meghívott vendégei között van Spiró György, Grendel Lajos és Háy János. Nem baj, majd megértem című kisregénye lengyel fordítását mutatja be Bodor Johanna, a Vonalkód című novelláskötetének lengyelországi bemutatóján pedig Tóth Krisztina szerepel. A lengyel és a magyar történelem közös mozzanataira az író-olvasó találkozókon Kovács István író, költő, történész, Varga E. László és Kiss Gy. Csaba történészek emlékeztetnek. Meghívást kapott az Oscar-díjas Saul fia főszereplője, Röhrig Géza is, akinek versei a napokban jelennek meg lengyelül.

A varsói könyvvásáron kiemelt helyet kap a katalán irodalom is, Katalónia a fesztivál különvendégeként szerepel. A május 19-én kezdődő 2016–2017. évi lengyelországi magyar évadot az 1956-os magyar forradalom és a poznan-i munkásfelkelés 60. évfordulójához kötik. A programsorozat a magyar kultúra széles spektrumát mutatja majd be, többek között a Krakkóban júliusban esedékes ifjúsági világtalálkozó során. Magyar programokat szerveznek Wroclawban is, mely az idén az Európa kulturális fővárosa címet viseli. A nagyszabású programsorozat megvalósítására 700 millió forintot szánnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »