Magyarország kormánya megint lemondott a kárpátaljai magyarokról

Magyarország kormánya megint lemondott a kárpátaljai magyarokról

Úgy ért véget az ukrán kormányfő kétnapos magyarországi programja, hogy a látogatás kapcsán megjelent híradásokban, a kárpátaljai magyarságot érintően pusztán csak néhány diplomatikusan semmitmondó megjegyzést olvashattunk. Komoly jelzésértéke van annak, hogy erre a hiányosságra két kárpátaljai szervezet, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség közös közleménye is felhívta a figyelmet – írta közleményében Szávay István, országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetjének elnöke.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom a magyar kormányhoz hasonlóan egyetért az ukrán vízummentesség megteremtésével, mint ahogy „jó szívvel” támogatja keleti szomszéd európai Uniós integrációját is. A Fidesszel ellentétben azonban a Jobbik gondolja, hogy Magyarország ezt a támogatást nem adhatja meg egy ismételt és sokadik egyoldalú gesztus keretében, hanem ezzel kapcsolatban Ukrajnának is egyértelmű vállalásokat kell tennie.

Hírdetés

Az ellenzéki néppárt elfogadhatatlannak tartja, hogy meglátása szerint Ukrajna továbbra is elnyomja a területén élő nemzetiségeket, köztük a kárpátaljai magyarokat is, megfélemlíti a magyarságukat vállaló állampolgárait, Ukrajna elnöke és kormánya nem teljesíti a magyar közösségnek tett ígéreteit, és a nemzetiségi jogok széleskörű biztosítása helyett azok csorbítására törekszik. Szávay példaként említi az oktatási törvény tervezett módosítását.

A Jobbik azt írta, hogy kormányra kerülve a legszorosabb együttműködésre fog törekedni a szomszédos államokkal, de a jószomszédi viszony és a stratégiai partnerség nem képzelhető el a magyar nemzeti közösségek jogainak széleskörű biztosítása nélkül.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »