Magyarország hozzáállását méltatta a török kormányfő

Magyarország hozzáállása a július 15-i puccskísérlethez példa kell, hogy legyen az Európai Unió többi országa számára – mondta kedden Binali Yildirim török kormányfő Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott megbeszélése során az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint.

A közel egy órás tanácskozáson Ömer Celik, az európai uniós ügyekért felelős török miniszter is részt vett. Yildirim hangsúlyozta: a magyar külügyminiszter látogatása a szolidaritás erős kifejezése, amelyet nagyra értékel. A miniszterelnök nyomatékosította azt is, hogy a puccskísérletet követő tisztogatások a demokratikus jogállam keretein belül zajlanak. Megerősítette: a magyar hatóságok készek az együttműködésre.
Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török hitszónokot és az általa kiépített hálózatot teszi felelőssé a július15-i eseményekért.

Amagyar külügyminiszter Ankarában az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy Magyarországnak és az EU-nak az az érdeke, hogy Törökország stabil legyen. H a Törökország nem stabil, akkor az Európára háruló bevándorlási nyomás drámai módon növekedhet, és újra tömegesen zúdulhatnak az illegális bevándorlók a nyugat-balkáni útvonalra – tette hozzá.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »