Magyarország harmadszor mondhat nemet Brüsszelnek

Ha Magyarország elutasítja a menekültkvótákat, akkor egy tagállam idén harmadszor voksol az Európai Unióval szemben. A többi között ezt írja a külföldi sajtó a magyar menekültreferendumot ismerettő cikkekben.

A Washington Post részletes riportot közölt Magyarországról, Hogyan állítják meg a migránsokat? Magyarországon határvadászokkal címmel. A tudósítás ismerteti az Amnesty International jelentését a menekülteket érő állítólagos jogsértésekről, kínzásokról. A cikkben olvasható ellenzéki vélemények szerint a kormány menekültkvóta-ellenes kampánya gyakorlatilag államilag támogatott gyűlöletbeszéd a muszlim migránsokkal szemben, és a kabinet a referendum eredményét további menekültellenes jogszabályok elfogadására használhatja fel.

A Voice of America budapesti tudósításában úgy vélte, bár a nem szavazatok többsége várható, nem biztos, hogy a részvétel eléri az 50 százalékos érvényességi küszöböt. A cikk szerint a referendum eredménye akár katalizátora is lehet egy európai változásnak. Megszólaltatják Kiszelly Zoltán politológust is, aki úgy véli, az európaiak most azt keresik, milyen legyen a jövő uniója.

A brit Independent szerint Magyarország várhatóan elutasítja az uniós menekültkvótát. A független lap a vasárnapi népszavazással kapcsolatban megjegyzi, hogy a referendumnak nincsen jogi következménye, és nem fordíthatja vissza a brüsszeli javaslatot, de Orbán Viktor miniszterelnök az eredményt igazolásként használja majd fel az unióval szembeni és menekültellenes politikájára. Ha Magyarország elutasítja a menekültkvótákat, akkor egy tagállam idén harmadszor voksol az Európai Unióval szemben.

A euronews tudósításában megszólaltatott Juhász Attila elemző szerint a népszavazás jelentősége túlmutat Magyarország határain: a legfontosabb kérdés, hogy vajon Orbán Viktor hatalmát milyen mértékben erősítheti meg a referendum, és politikájával meddig mehet el az Európai Unió tagállamainak megosztásában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »