Magyarország futballteljesítményét irigylik a románok

Heves indulatokat váltott ki Romániában a labdarúgó-válogatottal szemben a franciaországi Európa-bajnokságon Albániától elszenvedett vasárnap esti 1-0-s vereség, s az ezzel együtt járó kiesés.

A bukaresti szaksajtó egybehangzóan csúfos kudarcként értékelte a válogatott szereplését. „Siralmas”, „kínos”, „szégyenletes” – ilyen jelzőkkel illették a vezető sportlapok az Albániától elszenvedett vereséget, megemlítvén, hogy a balkáni csapat legutóbb 68 éve tudta legyőzni Romániát.

Az MTI által idézett Prosport.ro és a Gsp.ro egyaránt úgy fogalmaz, hogy a válogatottat egy szerény képességű csapat küldte haza az Európa-bajnokságról. Mindkét lap az elhibázott taktikát, az óriási bakikat és az önbizalomhiányt tartja a kudarc okának.

A sporttelevíziók kommentátorai elsősorban Anghel Iordănescu szövetségi kapitányt hibáztatták. A trénernek sokan rótták fel, hogy a mérkőzéseken csak rövid időre küldte a pályára a 36 éves Lucian Sânmărteant, akivel a román válogatott kreatívabb, támadóbb szellemű futballt játszhatott volna. A kommentátorok úgy látták, hogy a játékosok sem tettek meg minden tőlük telhetőt azért, hogy a csapat továbbjusson a csoportból. Iordanescu hétfőn halálos fenyegetést is kapott: Bukarestben bekísértek a rendőrségre egy férfit, aki a segélyhívó számra telefonálva azt közölte, hogy ki fogja végezni a trénert.

A legnépszerűbb román sportlap, a Gsp.ro internetes oldaláról nyíló sportblogok egyikének a cikkírója írása címében közölte: „Nem hittem volna, hogy valaha Magyarországot kell irigyelnem a futballteljesítménye miatt”. Aztán a cikkben részletesen kifejtette, hogy miért szurkol a magyaroknak.

Úgy vélte, a románokkal ellentétben a magyarok szövetségi kapitánya bízott a fiatalokban is, de számított az idősekre is. Jól tudta ötvözni a fiatalok lelkesedését az idősek tapasztalatával. Azt emelte ki a magyar csapat játékából, hogy ha nem is látványos, de az együttes folyamatosan az ellenfél térfelén tartja a labdát, nyomást gyakorol és hibákra kényszeríti riválisát.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »