Magyarország egyetért a migránsokról tett osztrák javaslattal

Magyarország egyetért a migránsokról tett osztrák javaslattal

A magyar kormány támogatja az osztrák külügyminiszter tervét, hogy a migránsokat mostantól nem szabad beengedni Európába, hanem a kontinensen kívül kell elbírálni, valaki bevándorlónak vagy menekültnek számít-e – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A kormány pénteki ülésén megvitatta Sebastian Kurz osztrák külügyminiszternek a migrációs válság kezelésére vonatkozó javaslatait, és teljes mértékben támogatja azt a javaslatát, hogy Európán kívül kell eldönteni, jogosult-e valaki a menekültstátusra – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Európán kívül kellene elbírálni, bevándorló vagy menekült-e

A tárcavezető kifejtette: Magyarország támogatja az osztrák külügyminiszter tervét, hogy a migránsokat mostantól nem szabad beengedni Európába, hanem a kontinensen kívül kell elbírálni, valaki bevándorlónak vagy menekültnek számít-e.

Az elmúlt időben az bizonyosodott be, hogy azt a migránst, aki Európába érkezik, még akkor is nagyon nehéz visszaküldeni, ha világossá válik, “semmilyen jogalapja nincs” arra, hogy Európában tartózkodjon – magyarázta.

Nagyon szívesen együttműködik Magyarország

Szijjártó Péter közölte: a Schengen 2.0 javaslatnak nagyon fontos eleme, hogy hotspotokat kell létrehozni az unió területén kívül, és már ott egyértelmű döntéseket kell hozni.

Ezért ebben a kérdésben, vagyis hogy mostantól nem engedhetők be a migránsok Európába, hanem előbb a kontinensen kívül kell meghozni a szükséges döntéseket, nagyon szívesen együttműködik Magyarország Ausztriával, és június 23-án, amikor az osztrák külügyminiszter Budapestre látogat, ez lesz a megbeszélések egyik legfontosabb témája – mondta.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: ahogy múlik az idő, úgy bizonyosodik be, hogy “az Európai Bizottság javaslatai rosszak Európának, Európa vesztét jelentik”, ugyanakkor vannak teljesen ésszerű tagállami javaslatok – mint az osztrák külügyminiszteré is -, amelyek a megoldás felé visznek.

MTI

The post Magyarország egyetért a migránsokról tett osztrák javaslattal appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »