Magyarország a szegény lakástulajdonosok országa

Magyarország a szegény lakástulajdonosok országa

Tovább nő a lakhatási szegénység, néhány civil szervezet szerint. A bérlakások építését szorgalmazó kutatók azzal érvelnek, hogy a piaci árak megfizethetetlenek. Aki elfogadható helyen szeretne bérelni, annak néha ételre sem jut. De olyan is van, aki a saját lakásában koplal. Az érintettek a kormánytól várnának megoldást, és újabb lakások építését sürgetik.

9 lakásból 7-et már eladtak az egyik most épülő budapesti társasházban. Az egyik civil szervezet adatai szerint tavaly alig több mint 7500 új lakás épült országszerte, de ennél jóval többre lenne szükség. Az igazi problémát viszont a bérlakások piaca jelenti.Egy nyolcadik kerületi 50 nm-es ingatlan bérleti díja jóval több, mint a minimálbér. És ehhez jön még a rezsi illetve bármilyen más kiadás. Nem csoda, hogy sokan inkább egy saját lakás törlesztőit próbálják kigazdálkodni.

„Tehát Magyarország tulajdonképpen a szegény lakástulajdonosok országa még a legszegényebbek közül is a legtöbbe magánlakásban laknak, pedig egy megfizethető bérlakásra lennének rászorulva” – mondta Kőszeghy Lea, a Habitat for Humanity munkatársa.

A lakhatási szegénység felszámolására évről évre demonstrációkat szerveznek. A résztvevők az államtól várnának megoldást. Egy közgazdász szerint a megfizethetetlen lakhatás egyre több ember érint.

„De van egy alsó középosztály, aki szintén egy bizonytalan lakáshelyzettel néz szembe. És itt kellene, hát nem csak a pénzről beszélni, hogy mennyi pénzt ad egy lakásra, hanem hogy mi az a konstrukció, ami ezt a biztonságot megteremti és én nem látom, hogy a kormányzati oldalról most egy ilyen irányú szisztematikus gondolkodás lenne, és ennek az oka szerintem, hogy alapvetően kommunikációs szakemberek állítják össze ezeket a programokat és nem olyan szakemberek, akik a területen dolgoznak” – hívta rá fel a figyelmet Hegedüs József közgazdász.

A családi otthonteremtési kedvezmény és a Nemzeti Otthonteremtési Közösségek bevezetésével a kormányzat továbbra is a vásárlást támogatja a bérlés helyett, amíg a kiadó lakások piacán tovább emelkednek az árak.

„Teljesen világos, hogy ezt a nagy kereslet indukálja. Az a probléma, hogy például az airbnb, a rövidtávú lakáskiadás is elszív a hosszútávú bérlakás-állományból lakásokat. Lehet, hogy ez egy divat és majd egyszer csal elmúlik, de most mindenképpen számolni kell vele” – vélte Párdi Zsófia, a Társaság a Lakásépítésért projektvezetője.

A statisztikák szerint egyébként a rövidtávú kiadás leáldozóban van. Lassan csak azoknak éri meg,, akik több lakást vagy akár egy egész szintet is folyamatosan ki tudnak adni turistáknak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »