„Magyarország a második otthonom”

„Magyarország a második otthonom”

Mi vonz egy máltai zenekart, illetve annak énekesnőjét Magyarországra? A Tribali évek óta jár hozzánk fellépni, s Eliza Borg Rizzo szerint ez nem is csoda, mert van valami megmagyarázhatatlan, szoros kapcsolatuk a magyar közönséggel. Az is kiderült, hogyan lesz egy rajongóból bandatag.

Nem hittem volna korábban, hogy ezt mondom, de Magyarország mára a második otthonom lett, itt egyszerűen lenyűgöző a közönség. A magyarok szemmel láthatóan imádják a zenét, még ha az adott előadót nem is ismerik, akkor is roppant aktívak, énekelnek, és valami elemi erejű kémiával tudnak az előadásra hangolódni – ezzel indította beszélgetésünket a máltai Tribali zenekar énekesnője. Eliza Borg Rizzónak nem ismeretlen Magyarország, idén nyáron is turnéztak egyet nálunk – így az Ellátó kertben, a Zsolnay fesztiválon, az Evernessen, az A38 hajón és a Babel Soundon léptek fel –, s ezúttal is a rajongók miatt utazott Budapestre. Közben nem győzte hangsúlyozni, hogy az egyik legkedvesebb fesztiválja az Everness.

Bár a Tribali alig hallható a rádiókban, egyre nagyobb a rajongótáboruk Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

Az elszállós, szitárral és még egy sor izgalmas fúvós hangszerrel operáló Tribaliban egyébként nemegyszer tűntek már fel magyar vendégzenészek. A máltai csapat vérében van a színpadi improvizáció, a fellépéseik fontos elemének tartják. Hangzásviláguk pedig nem tűnik ismeretlennek a magyar közegben, hiszen zenéjüket akár párba is állíthatnánk a mintegy 26 éve alapított Korai Öröm messianisztikus kántálásaival, vibrálásával. Érdekes ugyanakkor, hogy mikor ezt említettük Elizának, nem ismerte a magyar csapatot, viszont az elküldött pár dalukat meghallgatva úgy reagált: „Szupermenő hangzásuk van, és valóban picit hajaznak ránk.”

A tizenkét éve alakult Tribali a nagy lélegzetű kiadványok híve, s noha készítenek koncertfelvételeket, élő videókat és klipeket is, a nagylemezre esküsznek. A csapat nemrég igazolt új gitárost, s a 23 éves Andrew gőzerővel sajátítja el a zenekar korábbi számait. Ahogy azonban Eliza elmesélte, már az ő csatlakozása is igen mókás történet, hiszen tulajdonképpen rajongóból lett a csapat énekesnője. – Katolikus családban nőttem fel, s noha én nem vagyok mélyen vallásos, a kórus varázsa már kiskoromban megigézett, és nem tudtam neki ellenállni. Majd utána zenei-színjátszó középiskolába jártam, ezalatt magam is fejlesztettem az énektudásomat. Hét éve meghallgatást tartott a csapat, nagy fanatikusként elmentem, és végül én lehettem a zenekar állandó énekese, ami elmondhatatlanul fantasztikus!

Az énekesnő arról is mesélt: a zenekar talán legizgalmasabb rejtélye, hogy úgy érdeklődik irántuk egyre több ember, hogy gyakorlatilag alig nyomják őket a rádióban. Szó, mi szó: a banda nem az a két perc harminc másodpercre kicentizett lejátszásokra feszülő alakulat. – Kicsit bizarr ez így elsőre, viszont azért jó, mert egyáltalán nem kell stresszelnünk a dolgokon, nem kell frusztrálnunk magunkat, hogy olyan dalokat írjunk, amelyeket biztosan leadnak majd a rádiók.

Közben azt látjuk, hogy a legtöbb zenei előadó az ingyenes online megosztás, illetve a letöltés miatt, a fizikai hanghordozók nagyjából teljes eltűnése után ma már szinte kizárólag a turnézásból tudja fedezni a költségeit. – Nem az ingyenes letöltés a legkomolyabb probléma, ami a zenészeket sújtja – mondta ezzel kapcsolatban az énekes. Eliza ugyanis úgy véli, az fajsúlyosabb, hogy akkor sem biztos, hogy megtérül, netán pozitívba fordul a befektetett kőkemény munka, ha egy produkcióval megindul a szekér. Mint viccesen fogalmazott: „A sikeres turnék se tesznek milliomossá, látod, mi sem vettünk magunknak villákat belőle.”

S ha már turné, augusztus elején a csapat a Sóis fesztivál keretében körbezenélte Spanyolországot és Portugáliát. Legközelebb szeptember 9-én és 10-én játszanak majd újra a luzitánoknak, a magyar rajongók pedig szeptember 19-én és 21-én láthatják a júliusban nálunk készült koncertfilmjüket egy hazai zenei csatornán.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 30.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »