Magyarok voltak a világ legmélyebb barlangjának alján

Elérte a világ legmélyebb barlangjának alját a hét végén, és már a felszín felé tart négy magyar barlangkutató, akik egy nemzetközi expedíció keretében részt vesznek Abháziában a 2197 méter mély Krubera- (más néven Voronya-) barlang feltárásában – tájékoztatta az MTI-t hétfőn idősebb Adamkó Péter barlangkutató, az expedíció kapcsolattartója.

A magyar csapat tagjai – Ambrus Gergely expedícióvezető, ifjabb Adamkó Péter, Jager Attila és Tóth Attila – elsőként készítenek fotókat, filmet és könyvet a Föld legmélyebb szárazföldi természetes pontjáról.

A csoport Abháziában csatlakozott augusztus elején egy nagy nemzetközi expedícióhoz, amelyben orosz, ukrán, iráni, lengyel, spanyol, libanoni és amerikai kutatók is részt vesznek.

Még egy magyar és egy libanoni is csatlakozott hozzájuk

A tapasztalt magyar barlangkutatók viszontagságos út végén augusztus 3-án érték el az expedíció színhelyét. Fokozatosan ereszkedtek le a barlang mélyére. Közben csatlakozott hozzájuk egy erdélyi magyar és egy libanoni kutató is, Fábián Előd és Abu Nader – mondta el a szóvivő.

A szükséges felszerelést – élelmiszert, főzőkészüléket, gyógyszereket, mászófelszerelést, tartalék világítást, hálózsákokat, fényképezőgépeket és kéziszerszámokat – zsákokban vitték magukkal a barlangászok.

Úszniuk is kellett

Idősebb Adamkó Péter beszámolója szerint augusztus 12-én a magyar barlangkutatók 1440 méter mélyen átúszták a barlang legveszélyesebb pontjának tartott víz alatti járatot, és lejutottak az 1600 méter mélyen lévő táborig, majd 13-án, szombaton érték el a barlang 2197 méter mélyen fekvő végpontját.

A csoport jelenleg visszafelé tart a felszínre. Haladásukat késlelteti, hogy a térségben árvíz van – mondta el az expedíció szóvivője.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »