Magyarittabén az új Kossuth-szobor köré gyűlt össze a magyar közösség

Magyarittabén az új Kossuth-szobor köré gyűlt össze a magyar közösség

Magyarittabén leleplezték az új Kossuth-szobrot, amely helyén tavaly április 3-áig, 111 évig állt Horvay János alkotása, amely nagypéntekre virradóra tűnt el.

A nemzeti ünnepünk alkalmából istentiszteletet tartottak a református templomban, amelyen az igét Szabó István püspök, a magyarországi református egyház zsinati elnöke hirdette.

Az ünnepi istentiszteletet követően a templom melletti helyszínen Hevesi Tibor operaénekes és a jelenlevők elénekelték a Himnuszt, majd Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Petes Béla, Magyarittabé polgármestere, Font Sándor, Országgyűlési képviselő és Temerini Ferenc, Soltvadkert alpolgármestere leleplezte az új Kossuth Lajos mellszobrát, amelyet a történelmi egyházak képviselői megáldottak.

Ünnepi köszöntőt elsőként Petes Béla polgármester mondott, aki megköszönte mindenkinek, aki hozzájárult, hogy a nemzeti ünnepünkön méltó módon, már az új szobor körül emlékezzünk. A folytatásban Biacsi Karolina, Podmaniczky-díjas művész, kőszorbász-restaurátor méltatta Horvay János szobrász munkásságát.

Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete olvasta fel, majd az anyaország képviseletében Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke mondott köszöntőt, amelyet két idézet ihletett, egy Kossuth-idézet, mely így hangzik: emeljük fel politikánkat a kor színvonalára, és a helybeli Szabó Imre halálos ágyán kilencven éve, Szabó István püspök úr édesapja által mondottak: kisfiam ember legyen belőled. Egyik idézet a kor, a másik pedig a lelkiismeret parancsa volt – fogalmazott Németh Zsolt.

Hajnal Jenő, az MNT elnöke beszédében kiemelte, hogy a régi szobor eltűnése kapcsán az elkeseredést, a felháborodást tett követte, és a magyarittabéiek kérésére a Magyar Nemzeti Tanács megszervezte a szobor újraöntését. Köszönetet mondott Lehoczki Ferencnek, Soltvadkert polgármesterének és a soltvadkertieknek, hogy az ottani szobor mását elkészíthették, továbbá köszönetet mondott Csikós János hódmezővásárhelyi szobrász-öntőmesternek, és Biacsi Karolinának, aki a talapzat restaurálását, a környék rendezését is vállalta. Természetesen a projektum megvalósításában kivette részét az MNT-n kívül Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága, és személy szerint Pirityiné Szabó Judit főosztályvezető asszony.

A megemlékezésen Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség Tanácsának elnöke is beszédet mondott, aki a múltat idézve kiemelte, hogy együvé tartozásunk, szabadságvágyunk, megmaradásunk és itthon-maradásunk szent jelképévé vált a Kossuth-szobor, ezért zarándokolt a magyarság 1990 óta Magyarittabére március 15-én. A szobor tartotta meg, tartotta össze a végeket ezt a kis magyar közösséget – fogalmazott Dudás Károly.

Az ünnepi beszédek után Csíkos Dániel előadásában elhangzott a Szózat, majd az emlékezők, az ünneplő közösség képviselői elhelyezték a kegyelet virágait.

Kónya-Kovács Otília


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »