Magyar üzletláncot hozott nehéz helyzetbe a multikra szabott előírás

Magyar üzletláncot hozott nehéz helyzetbe a multikra szabott előírás

Három éve veszteséges, és holnap határozatlan időre bezár a nyolcvan CBA boltot üzemeltető Palóc Nagykereskedelmi Kft. A cég Nógrád megye legnagyobb foglalkoztatója, 1200-an dolgoznak a boltjaiban.

Csak lézengenek a vásárlók a balassagyarmati vegyesbolt előtt, be alig megy valaki. A CBA áruházat a Palóc Nagykereskedelmi Kft. üzemelteti. A vevőket  egy A4-es lapra írt rövid üzenet tájékoztatja arról, hogy a bolt csütörtöktől határozatlan ideig zárva tart. A környékbeliek semmit nem tudnak a változásról, csak azt látják, hogy egy ideje egyre üresebbek a polcok.

A CBA északkeleti régiós központja zsinórban harmadik éve veszteséges, így a 2014-ben meghozott törvény értelmében január elseje után már nem árulhat élelmiszereket. A Palóc Nagykereskedelmi Kft. Nógrád megye legnagyobb foglalkoztatójaként 1200 embert alkalmaz, a CBA franchise-partnereként nyolcvan boltot üzemeltet a térségben.

A franchise-szerződést azonban a magyar üzletlánc a sikertelen egyeztetések után felmondta, a Palóc Nagyker Kft.-t kizárják a taghálózatból. Az üzleteket a CBA nem tudja átvenni, a dolgozóknak viszont más boltokban állást kínálnak.

Az üzletlánc szóvivője a Hír TV-nek hangsúlyozta, hogy a munkáltatójuk egyelőre nem a CBA, hanem a Palóc Nagyker. „A Palóc Nagykereskedelmi Kft. alkalmazottairól van szó, ezek a munkavállalók a cég alkalmazásában vannak, tehát munkaszerződés a Palóc Nagykereskedelmi Kft. és a dolgozók között van, nem pedig a CBA Kereskedelmi Kft. és a dolgozók között” – emelte ki Fodor Attila.

A dolgozók azt sérelmezik, hogy őket semmiről sem tájékoztatják. A Hír TV-nek név nélkül nyilatkozó alkalmazottak azt mondták: fizetésüket a jövő hétre ígérte a kft., mást nem közölt velük az áruházlánc üzemeltetője.

Az érdekképviselet szerint nem csak ez a gond. „Meg is mondták a dolgozóknak, hogy úgy készüljenek, hogy a tb-jogviszonyuk sincs rendezve. Feltételezhetőleg hogyha a cég nem fizette meg a dolgozók bérét, akkor a járulékokat sem fizette be utánuk” – jegyezte meg Buday Pálné, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének alelnöke.

Az érdekképviselet a mintegy 1200 bolti dolgozó érdekében a jövő hétre egyeztetést hívott össze az áruházlánc vezetőivel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »