Magyar-ukrán mezőgazdasági fórum rendezését javasolja a Földművelésügyi Minisztérium

A magyar-ukrán együttműködés fejlesztésére a Földművelésügyi Minisztérium (FM) támogatja, hogy a két ország agrár- és élelmiszeripari szektorban érdekelt üzletemberei jövőre egy mezőgazdasági fórum keretében találkozhassanak – közölte a tárca pénteken az MTI-vel, miután Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter fogadta Ljuba Nepopot, Ukrajna magyarországi nagykövetét.

A közlemény szerint a fórumon résztvevő munkacsoportok szakértői egyeztetései további lendületet adhatnak az állategészségügyi és a vetőmagokhoz kötődő együttműködésnek, növekedhetnek az élelmiszeripari beruházások és a magasabb feldolgozottságú állati termékek exportja.

A két ország között számos környezetvédelmi témában is erős az együttműködés szakértői szinten, így a tárcavezető jelezte, hogy ebben a témában azt javasolja 2016-ban vagy 2017 elején szervezzenek a bizottsági szintű egyeztetést – írták.

Mint írták, kiemelkedő jelentőséggel bír a két ország határmenti régiói közötti kapcsolatok erősítése a környezet- és természetvédelem területén, különösen a tiszai PET-palack szennyezések és a szennyvíztisztítás, valamint a szennyvíziszap feldolgozás megoldásában.

Az FM közleménye szerint Ukrajnában a mezőgazdaság a lakosság körülbelül 25 százalékát foglalkoztatja, az ország jelentős felvevőpiaca is a magyar élelmiszeripari termékeknek. Az idén és jövőre várhatóan meginduló növekedés lehetőséget teremthet a magyar élelmiszergazdaság számára, a konfliktus előtti szintű kereskedelem visszaállítására – áll a tárca közleményében.

Rovatok: KülföldTelepülés: MagyarországCímkék: Magyarország, Ukrajna, mezőgazdaság, diplomácia, gazdaság, külföldForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »