Magyar tiltás akadályozta Putyin ideológusát?

Magyarország kérésére nem kapott belépési engedélyt az Európai Unió területére Alekszandr Dugin. Az orosz filozófus – akit sokan Vlagyimir Putyin elnök egyik ideológusának tartanak – Görögországba utazott, de a theszaloniki repülőtéren a határőrök megtagadták belépését az országba. A görög Katheon portál angol nyelvű változata szerint a filozófus a Cargrad nevű televíziós csatorna főszerkesztőjeként látogatott volna az ortodox egyház szent helyére, az Athosz-hegyre. A cikk szerzője hozzátette, a lépést aligha fogja szó nélkül hagyni Moszkva, s a válasz akár görög és magyar hivatalosságok Oroszországból való kitiltásával is járhat.

Alekszandr Dugin az esetről azt mondta, nyolc órát várt a hatóságok döntésére a theszaloniki repülőtéren. „Hivatalosan a beutazás megtagadásának okaként a magyar szankciót emlegették. Meglepő, hiszen ebben az országban (Magyarországon – a szerk.) huszonöt éve nem jártam. Magyarország 2014-ben hozta meg a kitiltásról szóló döntést, de ez nem jelentett akadályt abban, hogy más uniós országba utazzak” – nyilatkozta az eurázsiai gondolat híveként is számon tartott elemző, aki úgy vélte, nem a magyar intézkedés, hanem valami más áll e lépés mögött.

Lapunk az üggyel kapcsolatban megkereste a külügyi tárcát, ahonnan a Belügyminisztériumhoz irányítottak minket, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 19.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »