Magyar-szerb kisebbségi sorskérdések terítéken áprilisban

Magyar-szerb kisebbségi sorskérdések terítéken áprilisban

Öt év után, április elején várhatóan Szabadkán ül össze a magyar-szerb kisebbségi vegyes bizottság, hogy a magyarországi szerbség, illetve a szerbiai magyarság megoldandó gondjairól tárgyaljon – hangzott el hétfőn Szabadkán a vegyes bizottság ülésének előkészítése alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Nenad Ivanisevic, a vegyes bizottság társelnöke kiemelte, hogy jelenleg nincsenek olyan nyitott kérdések Szerbia és Magyarország között, amelyek terhelnék a két ország kapcsolatát.

Nenad Ivanisevic, a vegyes bizottság társelnöke kiemelte, hogy jelenleg nincsenek olyan nyitott kérdések Szerbia és Magyarország között, amelyek terhelnék a két ország kapcsolatát. Belgrádnak fontos a magyarországi szerb kisebbség sorsa, de nem kevésbé fontos a Szerbiában élő magyarság sorsa sem – szögezte le.

Pásztor István, a vajdasági tartományi képviselőház elnöke emlékeztetett arra, hogy 7-8 évvel ezelőtt még nemzetiségi alapú összeütközésekről lehetett hallani Szerbiában, emellett egyesek feszültséget és bizonytalanságot akartak kelteni. Hozzátette ugyanakkor, hogy az utóbbi néhány évben a nemzetiségek közötti kapcsolatok rendezettebbé váltak, és ilyen esetek már nem fordulnak elő, és ennek egyik oka a két ország közötti jó kapcsolat. A szerb és a magyar kormány kölcsönös elkötelezettségét bizonyítandó kiemelte, hogy a belgrádi vezetés egy nappal a választások kiírása előtt fogadta el a kisebbségi akciótervet, amely az európai integrációs folyamatok során is fontos szerepet kap majd, és a magyar kormány is hasonló mértékű, stratégiailag fontos döntéseket hozott a magyarországi szerb kisebbségekre vonatkozóan.

Szerbiában körülbelül 250 ezer magyar él, míg a magyarországi szerbség létszáma 10 ezer főre tehető.

MTI

The post Magyar-szerb kisebbségi sorskérdések terítéken áprilisban appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »