Magyar siker a Nomád Világjátékokon Kirgizisztánban – képes beszámoló

Magyar siker a Nomád Világjátékokon Kirgizisztánban – képes beszámoló

2016 szeptember 3-8 között, a kirgizisztáni Isszik-tó (Issyk-kul) partján, valamint a Kircsin-völgyben (Kyrchyn-canyon) rendezték meg második alakalommal, a nomád sportok nagyszabású világjátékát. Az alábbi cikkünkben “Nomád Olimpiáról” és a magyar csapat sikereiről olvashatnak részletesebben.

A sport és kulturális rendezvényen a házigazdák mellett 53 ország sportolói és küldöttei vettek részt a Nomád Világjátékokon (kirgizül: Дүйнөлүк Kөчмөндөр Oюндары, angol: World Nomad Games) A rendezvényt a kirgiz állam költségvetése és több nemzetközi szervezet és cég szponzorálta. A rendezvényt a kirgiz elnök, Almazbek Atambaev nyitotta meg egy rendkívül látványos és nagyszabású megnyitón az Isszik–tó (Issyk-kul) északi partjára épített hatalmas új stadionban, Cholpan-ata városában.

Magyarországot a kirgiz rendezők felkérésére a Magyar Turán Alapítvány (a Magyar Törzsi Gyűlés – Kurultáj főszervezője) által delegált válogatott, valamint a magyar bothúzó válogatott (mas-wrestling) képviselte. A magyar küldöttség összesen 28 főből állt. A kirgiz főszervezők megtisztelő felkérése jóvoltából a Magyar Turán Szövetség lovasharc válogatottja tartotta a Kircsin-kanyonban a hagyományőrző játékok megnyitóünnepségén az egyik főbemutatót, amelyen jelen volt Kirgizisztán kulturális minisztere, sport és oktatási minisztere, nemzetközi szervezetek küldöttei, több mint 10 ország  diplomatái, Magyarország kazakisztáni nagykövete és a magyar külügyminisztérium három fős küldöttsége.

 

A nagysikerű bemutatót a több ezer fős nézőközönség tomboló tetszésnyilvánítással fogadta, majd ezt követően a főszervezők és Kirgizisztán legfelsőbb vezetői is köszönetet mondtak Bíró András Zsoltnak a magyar delegáció vezetőjének.

 

A rendezvényre felépült egy hatalmas és rendkívül korszerű, több tízezer ember befogadására alkalmas sport létesítmény egy fedett és nyitott stadionnal és lóverseny pályával, ahonnan csodálatos panoráma nyílik az Isszik-tóra. A Nomád világjátékok versenyei két helyszínen zajlottak. Egyrészt Cholpan-ata városában az új stadionban és a lovas pályán. Másrészt létrehoztak egy hatalmas nomád tábort a Kircsin-völgyében (kb. 45 km Cholpon-ata várostól keletre) a 2-3 ezer méter magas hegyek között húzódó festőien gyönyörű völgy fennsíkján.

 

A hagyományos nomád táborban több mint 300 jurtát állítottak. Felépítettek egy hatalmas fa lelátót, 3 nagy fakapu rendszert és egy fa emelvényen elhelyezkedő hatalmas káni (uralkodói) sátrat, több mint 10 óriási vezéri sátrat és rengeteg kiállító jurtát. A hagyományos nomád sportversenyek mellett a hagyományőrzők (lovas íjászok, sassal vadászók, agarászok, kézművesek, népzenészek) nagy találkozója is ezen a helyszínen került megrendezésre. Kirgizisztán minden megyéje épített kiállító jurtát és műsorteret, kézműves kirakodó vásárt tartott (ahol a farkas prémektől kezdve a leggyönyörűbb nemez szőtteseken át a nyergekig minden kapható volt). A hagyományőrző táborban zajlottak a nomád vadász versenyek, (kirgizül: salbuurun), ezen belül a sassal vadászók (kirgizül: burkut saluu) és az agárral vadászók (kirgizül: taigan jarysh) a lovasíjász (jaa-atuu) és gyalogos íjász (jaa) versenyek, valamint innen rajtoltak el a távolsági lovasverseny (22km) résztvevői is. A várostól való nagy távolság ellenére is, több mint tízezer ünneplő és néző érkezett a völgybe.

Cholpan –ata város stadionjai adtak helyet a kök-börü (köböre) versenynek, a lovas gyorsasági versenyeknek (at–chabysh) az ordo játéknak (tradicionális ügyességi társas-csapatjáték) és a tradicionális birkózásoknak (kirgiz kuresh, kazak kuresh, goresh-türkmén birkózás, gylesh-azeri birkózás, alish-övbirkózás) valamint a szomszédos hotel konferencia termében zajlottak a tradicionális nomád szellemi társasjátékok vetélkedői: toguz-korgool és mangala)

 

A díszmegnyitón szereplők és a bemutatózók mellett a magyar küldöttség egy 13 főből álló sport csapatot is magába foglalt, amely révén a magyarok  7 sportágban is versenyeztek (lovasijászat, tradicionális íjászat, íjász távlövés, lovas birkózás, kirgiz birkózás, övbirkózás, bothúzás)

 

A magyar sportolók rendkívül sikeresen szerepeltek, és a kis létszám ellenére (a közép-ázsiai országok száz főt meghaladó delegációkkal vettek részt) Magyarország nagyon előkelő helyre került az éremtáblázatban is. A legnagyobb siker, hogy az egyik legfontosabb nomád sportban a lovasíjászatban magyar győzelem született Vermes István jóvoltából, és a bronzérmes is egy magyar – a győztes fia – Vermes Balázs lett.

Tradicionális íjász távlövésben Szabó József bronzérmet szerzett. Tradicionális kirgiz birkózásban (kyrgyz kurosh ) Hagyó Gábor és Tóth Róbert is bronzérmes lett. Juhász Dominik pedig bothúzásban lett szintén bronzérmes.

Sportolóink összesen 6 érmet szereztek (1 aranyérem. 5 bronzérem). További magyar siker hogy Szlovákia képviseletében is főleg felvidéki magyar hagyományőrzők versenyeztek, és az éremszerzők (3 db érem) mindegyike magyar. A versenyeket valamint a nyitó és záró ünnepséget is nagy létszámú nézősereg követte figyelemmel. A rendezvény rendkívúl látványos volt és jó hangulatban zajlott, magas színvonalú szervezés és kiemelkedő biztonsági intézkedések mellett.

 

A rendkívül látványos és változatos zenei műsorokkal tűzdelt záróünnepség előtt tartották a lóverseny pályán a kök-börü (magyarul: köböre, kazakul: kök-par tadzsikul: buszkashi) döntőt amely a kirgizek egyik nemzeti sportja (csakúgy mint a kazakoknak és az üzbégeknek is). A köböre egy rendkívúl látványos és izgalmas, lovas ügyességi és stratégiai csapat játék. A rendezvény szabályi alapján a játékot két 6 fős lovas csapat játssza (6 fő cserejátékossal) egymás ellen. A mérkőzésen egy (élettelen) kecskét kell megszerezni, megtartani és a csapattársak segítségével az ellenfél lovasait kicselezve, el kel juttatni az ellenfél térfelének ”kapujába” (a versenyen ez egy védőgumikkal körülvett kb 2 méter átmérőjű mélyedés).

 

A döntőt a két nagy rivális, a házigazda Kirgizisztán és a döntőig magabiztosan masírozó Kazakisztán válogatottja játszotta. A több mint húszezres szurkoló, tomboló közönség előtt, hatalmas küzdelemben Kirgizisztán 15: 4  arányú győzelmet aratott.

 

A világ vezető hírcsatornái is beszámoltak a különlegesen látványos Nomád Világjátékokról, amely magas színvonalával szép példát mutatott a hagyományőrzés és a sport korszerű kapcsolatáról, valamint bizonyította, hogy Kirgizisztán a legmagasabb színtű rendezvények megtartására is képes. A tervek szerint két év múlva 2018-ban újra megrendezik a Nomád Világjátékokat.

 

 

 

 

 

 


Forrás:kurultaj.hu
Tovább a cikkre »