Magyar öttusa: a vívás után már csak erőlködtünk

Magyar öttusa: a vívás után már csak erőlködtünk

Az öttusával úgy vagyunk, mint a vízilabdával. Egy világviszonylatban, olimpiai léptékben is kis sportág nagy magyar hagyományokkal, amelyben mi nyerjük az aranyat, de legalábbis érmünk lesz. Hát most nem lett, se vízilabdában, se öttusában.

Az öttusathriller PERCRŐL PERCRE A TELJES MAGYAR RIÓI PROGRAM – KATTINTSON!

Amikor öttusázóink Pekingből érem nélkül tértek haza – a közelébe sem kerültek – akkor azt hittük, fél évszázadonként egyszer van ilyen, és ezzel ezt le is tudtuk, hiszen évtizedeket kellett visszamenni hasonló esetért. Rióba két egyéni világbajnokkal – Marosi Ádám és Kovács Sarolta –, illetve egy egyéni Európa-bajnokkal utazott ki a küldöttség, az egyéni Eb-bronzérmes Demeter Bence pedig a hat közé kerülést célozta meg.

De gyakorlatilag már a verseny előestéje, a körvívás döntött arról, hogy itt nem lesz minek örülnünk a férfiaknál sem. A 2010-es budapesti Világkupán feltűnt orosz, Alekszandr Leszun olimpiai csúcsot ért el a páston, 28 győzelem és 7 vereség, így a többi számot ismerve gyakorlatilag egy szám alatt megnyerte az olimpiát (ő is egyéni világbajnok). Marosit egy jó, Demetert egy kiváló vívás repíthette volna éremhez közeli helyzetig a végére, Demeternél ez majdnem megvalósult. A körvívás vége felé 18/9-es mutatóval állt, ezt végül lerontotta 19/16-ra, ami nem rossz, de nem is elég egy nagy eredményhez.

Marosi a számára bronzérmet hozó londoni olimpia előtt két évvel, majd Rióhoz közeledve is vívóedzőt váltott, gyakran nagyon magas szintű produkcióval rukkolt elő az első számban – de nem vált kiegyensúlyozottá a vívása annyira, hogy teljesen megbízhasson benne és magában. Szenvedett a rangsorolóban, ebből végül 16/19-es mutató lett, ami éremszerzés szempontjából majdnem lehetetlen küldetést jelentett a folytatásra.

Ebben is a Peking-szindróma érvényesült, ott is elment már a nagy sansz a vívásban a magyarok előtt, pedig akkor három egyéni világbajnok is volt a csapatban: Vörös Zsuzsanna (aki egyben olimpiai címvédő is volt akkor), Balogh Gábor és Horváth Viktor. Mellettük Gyenesei Leila volt a negyedik képviselőnk, benne is ott volt a lehetőség.

Visszatérve Rióra, augusztus 20-án jöhetett az úszás, a kvázi második szám. Marosi a 9. idővel (2:01,66) kapaszkodott feljebb, Demeter a 17. idővel (2:03,89) hátrébb ment. A bónuszvívás a pontszerzés szempontjából nem számított, a lovaglás annál inkább. Demeter Bence öt akadályt vert, összesítésben visszacsúszott a 22. helyre, innen már nem érhetett oda a legjobb 10 közé. Marosi Ádám csak egyet hibázott a lóval, ezzel összesítésben a 18. helyen állt a zárószám, a futás-lövészet előtt.

Leszun végül simán, a futás közben folyamatosan tekingetve győzött, Marosi időnként a legjobb tíz között is futva, de az utolsó előtti sorozatban nagyon ellőve magát 12., Demeter futásban szintén remekül sprintelve 17. lett.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »