Magyar nő is dolgozott a netet felrobbantó Star Wars-filmben

Magyar nő is dolgozott a netet felrobbantó Star Wars-filmben

Szatmárnémetiben született, de gyerekkori fogadalma miatt elfelejtett magyarul az MNO-nak mesélő Matsutani Noémi, aki érdemesnek tartotta a Darth Maulról szóló rövidfilmet arra, hogy segítsen a projektnek.

Február végén felrobbantotta az internetet – illetve a Star Wars-rajongó felét, azaz jókora szeletét – egy rajongói rövidfilm, a Darth Maul: Apprentice (azaz: Darth Maul: Tanítvány). A rövidfilm rengeteg fénykardpárbajjal operált és némi háttérrel is szolgált arra vonatkozóan, miként lett Sith-lovag Palpatine tanítványából. Sok angoltudás nem kell ahhoz, hogy kisilabizáljuk a történteket:

Sokan máris azt írják a neten, hogy a rajongói rövidfilm jobb, mint a történet szerint utána következő Baljós árnyak – nem csoda, hiszen ebben például nincs benne Jar-Jar Binks. Mault egyébként Benicio Del Toro játszotta volna a Baljós árnyakban, de éppen azért mondta vissza a szerepet, mert a tervezettnél jóval kevesebb szerep jutott volna neki. Így lett Ray Park, a Baljós árnyak harcainak koreográfusa Darth Maul.

Német filmesek projektjében magyar színésznő

A Darth Maul: Tanítvány rendezője Shawn Bu Németországban tanuló filmes, míg a koreográfiát Vi-Dan Tran rakta össze – elég jó munkát végezve. Két évig készítették a filmet, az Origo által idézett közlemény szerint ezért: „Mindig is azt éreztük, hogy Darth Maulnak több játékidőt kellett volna kapnia, ezért egy olyan filmet akartunk készíteni, ami csak róla szól és a lehető legjobb fénykardpárbajokat tartalmazza!” A film végén a stáblistát is megnéztem, bízva abban, hogy Az ébredő Erőhöz hasonlóan akad magyar résztvevő a Tanítványban is. Nem kellett csalódnom: a hangok között rábukkantam a Noemi Matsutani névre.

Noémi Matsutani neve sárgával kiemelve Fotó: Youtube

Egy Google-keresés után kiderült: valóban magyar színésznőről van szó, aki Németországban él. Facebookon is rábukkantam a célszemélyre, akivel angolul váltottunk levelet, mert már nem sok szóra emlékszik – mindjárt kiderül, miért.

Nagy magyar családban nevelkedett

Elmondása szerint azért került a projektbe, mert a rendező az amerikai angolt anyanyelvi szinten beszélő színésznőt keresett. „Felajánlottam a segítségem, mert szeretem a Csillagok háborúját és úgy éreztem, ez a projekt érdemes arra, hogy segítsem. Lenyűgöz, mit alkottak ezek a tehetséges filmesek, akikről szerintem még sokat fogunk hallani a jövőben” – mesélte az MNO-nak Matsutani Noémi. Hozzátette: nagyon várta Az ébredő Erőt, most épp egy BB-8 droidot akar venni. „Mindig érdekelt az univerzum a sok titkával együtt. Emlékszem, amikor kicsi voltam és még Erdélyben éltünk, édesapám rámutatott az éjszakai égboltra és mesélt a csillagokról. Ekkor kezdődött nálam a távoli bolygók életre szóló csodálata” – mesélte Noémi, aki a partiumi Szatmárnémetiben született 1975-ben magyar apuka és litván anyuka gyermekeként.

„Nagy, magyar családban nevelkedtem, rengeteg rokon vett körül. Nagymamám egész nap főzött és magyar ételek elkészítésére tanított. Dédapámnak méhei és saját pálinkafőzője volt, ő mesélt azokról a trükkökről is, hogyan lehet boldog és egészséges 96 évessé válni”

– folytatta a magyar származású színésznő. Nagybátyjáról is mesélt: Domokos Lehel szobrász tanította festészetre. „Nem volt internet, csak egyetlen csatorna ment a tévében, így sok időt töltöttünk a szabadban” – jelentette ki.

Fotó: Kristijan Golesic / Facebook

Szívesen játszana magyar filmben

Noémi ötéves volt, amikor családja Németországba költözött. „Emlékszem az első napomra a suliban. Nem beszéltem egyáltalán németül, és teljesen kirekesztett voltam. Ekkor határoztam el, hogy soha többé nem beszélek magyarul. Gyermeki eszemmel csak annyit akartam, hogy ugyanolyan, németül beszélő gyerek legyek, mint a többiek” – mesélte a színésznő, akinek szülei szerették volna, ha megőrzi magyartudását, de Noémi hajthatatlan volt. Elmondása szerint sok magyar étel nevére emlékszik, ő maga is főz még lecsót. És hogy honnan az amerikai angol anyanyelvi szintű ismerete?

Miután Noémi szüleivel Németországba költözött, a család fennmaradó része Kaliforniába emigrált Ceausescu Romániájából – köztük Domokos Lehel is, aki állítólag restaurátorként dolgozik az Egyesült Államokban. A magyar származású színésznő szinte minden iskolai szünetben Kaliforniába repült, így jól megtanult angolul is. A család itteni fele egyébként megtartotta magyar szokásait, a nagymama továbbra is főzi a magyar ételeket. Noémi hozzátette: „Mióta eljöttem Romániából, nem voltam Erdélyben, de jó lenne újra bejárni gyermekkorom színhelyeit.”

A színésznő arról is beszélt az MNO-nak, hogy a magyar filmesek minden téren remekül teljesítenek. Elmondta: „Jó lenne egy magyar filmben szerepelni, régóta álmodozom erről. Annak ellenére, hogy életem nagy részét Németországban éltem le, mindig éreztem a szívem mélyén, hogy magyar vagyok. Jó lenne ismét kapcsolatba kerülni énem ezen részével, újra hallani a nyelvet. Talán visszajönnének az elfelejtett szavak is…?!”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »