Magyar milliomoskolónia egy svájci faluban

Több magyar milliomos is állandó lakhelyéül jelölt meg egy kis svájci települést – számol be a Világgazdaság.

A lap szerint többek közt olyan „nagyágyúk” állandó lakcíme található a festői szépségű Appenzellben, mint Csányi Sándor fia, az egyik Mol-leány elnöke, Zsuga János vagy a volt MFB-vezér Erős János.

A svájci cégregiszter alapján a 6000 lelkes település egyúttal több mint 1500 vállalkozás székhelye is.

A Világgazdaság a Céginfo.hu adataira hivatkozva azt írja: Appenzell a székhelye a pesti tőzsdén jegyzett Appeninn Nyrt. részvényeinek harmadát birtokló Lehn Consulting AG-nek. Ugyanakkor az Appeninn-elnök, ifjabb Ádámosi György appenzelli címen több más céget – az AGY69 AG, az Aquitano AG, a Sumba AG – is jegyez. A magyar cégnyilvántartásban ráadásul Ádámosi lakhelyeként is a település központjának közelében lévő Salde 8 szerepel. Ez ugyanaz a cím, ami Erős Jánosnak, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. volt vezetőjének a külföldi címeként szerepel az Abelus Rehabilitációs és Szociális Szolgáltató Nonprofit Kft.-ben.

Sosem látott milliárdos?

Zsuga János, az évi több mint 100 milliárd forintos forgalmú FGSZ Földgázszállító Zrt. elnöke a magyar cégben az Appenzell, Wührestrasse 1.-et adta meg lakcímeként, csakhogy a lap megkereste az épületben lakó svájci tulajdonost, aki még sosem hallotta Zsuga nevét.

A lap szerint Csányi Attilának, Csányi Sándor OTP-vezér fiának is van helyben érdekeltsége. Az édesapja agrárportfólióját összefogó Bonafarm vezérének két appenzelli címe is megtalálható a magyar cégjegyzékben: a Bonafarm, illetve a Pick Szeged Zrt.-ben a Schötterstrasse 50., a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt.-ben pedig a Forrenböhlstrasse 15. Az ifjabbik Csányi a Világgazdaságnak elmondta: külföldi tanulmányai miatt rendelkezett több külföldi lakcímmel is, de tanulmányai végeztével hazaköltözött, állandó magyar lakcímmel rendelkezik, állítólag már kérte is az adatok korrekcióját a cégbíróságtól, ami eddig láthatóan nem valósult meg.

Az adózás miatt van ez az egész?

A Világgazdaságnak nyilatkozó magyarországi adószakértők a konkrét adatok, körülmények ismerete nélkül a svájci lakcím értelmét általánosságban abban látják, hogy szükséges kelléke a svájci cégalapításnak, márpedig csak így vehető igénybe a kedvezőbb adózás adta lehetőség.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »