Magyar mellékletekkel is jelentkezik a Pančevac pancsovai hetilap

Magyar mellékletekkel is jelentkezik a Pančevac pancsovai hetilap

(A Média rovatból átvett anyag)

Több kisebbségi nyelven, köztük magyarul is jelentet meg mellékleteket a Pančevac című pancsovai hetilap. Az első magyar nyelvű melléklet, amely valójában egy négyoldalas beszámoló az al-dunai székelyek mindennapjairól, július 22-én jelent meg, tudtuk meg Lőcsei Ilona szerkesztőtől.

„Az első számban előtérbe helyeztük a hertelendyfalvi és pancsovai eseményeket, személyeket, de írtunk Székelykeve fennállásának 130. évfordulójáról is” – fejtette ki Lőcsei Ilona, s rámutatott: mindez egy projektum megvalósítása, amelynek Pancsova város a társfinanszírozója, az első ilyen melléklet román nyelven jelent meg június 10-én, majd következett a macedón melléklet június 24-én, július 8-án jelent meg szlovák nyelven, majd július 22-én zárult a kör a magyar nyelvű melléklettel.

„A mellékletek fő és felelős szerkesztője, Trajković Siniša kért fel a magyar melléklet szerkesztésére, amit örömmel fogadtam, mert egy új esélyt láttam a közösségünket tudósítani a helyi és körzeti magyarság életéről, kultúrájáról, mindennapjairól, kiemelkedő személyiségeiről” – árulta el a szerkesztő. Szavai szerint négyen vállalták az első szám elkészítésével járó munkát, s úgy értesültek, hogy még két mellékletre számíthatnak, ennyire van pályázati támogatás. A jövőben tehát tehát kéthetente jelentkeznek majd a kisebbségi nyelvű mellékletek, a fenti sorrendben.

„Közösségünkben örömmel fogadták az olvasók a mellékleteket, ami nem meglepő, hiszen Pancsován nagyjából 26 nemzetiség él, és sok olyan rendezvény van, amelyben a multikulturalizmus kerül előtérbe. Hogy lesz-e folytatása a projektumnak, nem tudhatom, de a Magyar Percek című televíziós adást is egy hasonló felkérésre indítottuk el annak idején, 1999 karácsonyán, és még ma is készítjük, 17 év után. Nem csak a magunk örömére, hanem a magyar nyelvünk, kultúránk és hagyományaink, valamint a dél-bánáti magyar közösség megmaradásának, illetve továbbéltetésének érdekében” – fogalmazott a Vajdaság Ma hírportál kérésére Lőcsei Ilona.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »