Magyar – lengyel közös határ egyetlen csodálatos fényképen

Ritka természeti jelenséget sikerült megörökítenie fényképezőgépével Angyán Krisztiánnak. Január 14-én a Pilis-tetőről, 190 km távolságról sikerült lefotóznia a Magas-Tátra hófödte csúcsait.
A felvételt a Magas-Tátra.info Facebook-csoportba tette közzé, és az alábbi magyarázatot fűzte hozzá:

// <![CDATA[(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));// ]]>

A Tátra a Pilis-tetőről, 190 km távolságról 2016. január 14-én. Fotó: Angyán Krisztián.

Közzétette: Magas-Tátra.info – 2016. január 18.

Melyhez az alábbi magyarázatot fűzte:

Hírdetés

Ángyán Krisztián: Bizony, sok helyről látni, de szeretem azt a kihívást, amikor minél messzebbről is sikerül lefotózni ugyanazt a dolgot, esetemben hegyeket. Kb 15x voltam a Pilisen, és 2x sikerült lefotózni, elsőnek 15 dec. 30-án.

Ez a 200km-es táv már egy olyan határt jelent, amikor évente csak igen kevés lehetőség adódik ennek megörökítésére, és nagyon sok tényező együttállása szükséges, hogy sikerüljön a Tátrát jól megörökíteni. Pl. Nyár jobbára kilőve a légkör termikus turbulenciája miatt, vagy maximum nagyon kicsi teleobjektív használható csak. Pilis esetében a dobogókői gerinc, mint egy radiátor működik, és a turbulencia miatt élvezhetetlen a telefotó a Tátra irányába.

Rengetegszer poros és nagy páratartalmú a levegő, ami kizáró tényező. Mivel Szlovákia nagy része hegyvidék, így a nappali konvekció is nagy, gyakran felhős a hegyvidék fölött.

Körkép.sk

Nyitókép: Ángyán Krisztián, facebook


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »