Magyar Katolikus Kulturális Hetek 2016

Magyar Katolikus Kulturális Hetek 2016

Idén is megrendezik október 1. és 31. között a Magyar Katolikus Kulturális Hetek programsorozatot. A rendezvénnyel, amelynek idei mottója: „Szent Márton követői napjainkban”, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a tours-i püspökre és mai követőire szeretné irányítani a figyelmet.

Ehhez kapcsolódóan az egyházmegyék szervezésében sokféle eseménybe kapcsolódhatnak be az érdeklődők, amelyekről egyházmegyénkénti bontásban az alábbiakban tájékozódhatnak.

Győri Egyházmegye

Október 1. és november 19. között Kapuváron rendezik meg a Közösségépítés a szeretet jegyében Szent Márton nyomán című rendezvénysorozatot:
– Október 3. és 17. között rajzpályázatot hirdetnek a Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskolában (Kapuvár, Fő tér 27.) Jót cselekedtem címmel 1–8. osztályos tanulók részére. Az eredményhirdetést október 24-én, hétfőn tartják a kapuvári Szent Anna-templomban, ahol egyúttal kiállítás nyílik a pályázatra beérkezett alkotásokból.
– Október 14-én, pénteken kirándulást szerveznek Szombathelyre Szent Márton útján mottóval alsó tagozatos gyerekek és szüleik részére.
– Október 18. és november 7. között kézműves foglalkozásokon az óvodások elkészítik a kis lámpásukat, valamint gyurmából alkotásokat készítenek Szent Márton életéről. A gyermekmunkákból kiállítás nyílik november 7-én a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Óvodában (Fő tér 26.).
– Október 15. és 25. között a Páli Szent Vince-iskolában (Kapuvár, Fő tér 27.) a diákok (3–8. évf.) fogalmazásokat, esszéket írnak a jó cselekedetekről. A beadott pályaművek értékelése és az eredményhirdetésre október 27-én, csütörtökön kerül sor.
– Október 29. és november 19. között a Márton-napi felvonuláshoz és rendezvénysorozathoz kapcsolódó programokat szerveznek a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskolában: a köpeny megosztása jelenetének eljátszásához a ruhák elkészítése, a felvonulás utáni szerény agapé megszervezése, az intézmény szülői közössége, dolgozói és a város lakói felé véradás szervezése a Vöröskereszttel együttműködve, katolikus szülői bál szervezése.

Október 22-én, szombaton 18 órától a győri Klastrom Klubban (Zechmeister u. 1.) vetítik A jó pásztor – Tours-i Szent Márton élete című filmet. A magyar dokumentumfilm (52 perc, 2015) a szent születésének 1700. évfordulója alkalmából készült. A kereszténység egyik legismertebb, és talán legnépszerűbb szentjének, Tours-i Szent Mártonnak életét kíséri végig, születésétől megtérésén, majd évtizedekig tartó térítő munkáján át haláláig. Rajta keresztül ismerhetjük meg a kort, a Krisztus utáni 4. századot, illetve a keresztény hit és gondolkodás terjedését, világvallássá emelkedésének folyamatát.

Október 28. és november 19. között felavatják, majd eljuttatják a Győri Egyházmegye oktatási intézményeibe a Szent Márton-vándorszobrot.

* * *

Kaposvári Egyházmegye

Október 16-án, vasárnap 10 órakor a kaposvári Szent Margit-templomban (Petőfi u. 64.) koncerttel egybekötött szentmisét tartanak. Közreműködnek: Gál Laura klasszikus énekművész, Csányi Valéria (orgona), Ekkert Miklós (trombita), Klara Akiko Nakazowa (hegedű), Szűk Csaba (hegedű).

Október 23-án, vasárnap 10 órakor a kaposvári Szent Margit-templomban (Petőfi u. 64.) ünnepi szentmisét mutatnak be és megemlékezést tartanak a hősökről. Közreműködnek: Hunyadkürti György Jászai Mari-díjas színművész (Csiky Gergely Színház), továbbá huszárok és a lovagrendek képviselői.

Október 30-án, vasárnap a kaposvári Szent Margit-templomban (Petőfi u. 64.) kiállítás nyílik Gáspár András festőművész alkotásaiból.

* * *

Nyíregyházi Egyházmegye

A balkányi Szent Jácint Görögkatolikus Óvoda programjai:
– Október 15-én az óvoda pedagógusai és óvodásai Belényesszentmártonra, Váradszentmártonra (Peceszentmártonra) és Kakszentmártonra utaznak, ahol riportot készítenek a települések papjaival és lakóival néhány Márton-napi hagyományról, ételekről.
– Október 17-én a Szegedi Mini Színház 9 órakor meseelőadást tart.
– Október 18-án és 19-én kézműves foglalkozást tartanak, ahol különböző technikákkal készülnek a Márton-naphoz kötődő alkotások: tökfaragás, csuhéfigurák készítése.
– Október 20-án, csütörtökön libás-tökös ételek készülnek (kemencében sütés), előtte néptánctanítás lesz és Szent Mártonhoz fűződő énekeket éneklése.
– Október 21-én a Szivárvány csoport gyerekei Márton-napi színdarabot mutatnak be.
– Október 26-án interjút készítenek Kocsis Fülöp érsek-metropolitával.
– Szintén október 26-án Kapcsolódj be egy napomba! címmel beszélgetést tartanak idősekkel, az anyaotthonban pedig barkácsolás és meseolvasás várja a bentlakó gyerekeket.
– Október folyamán: a hittanórák keretében megismertetik a gyerekeket Szent Márton életével, munkásságával, Szent Márton-liturgián vesznek részt a gyerekek szüleikkel; egész hónapban folyamatos ruhagyűjtést szerveznek a rászoruló családok részére; a hajdúdorogi Szent Bazil-iskola növendékei selyemfestés technikával elkészítik Szent Márton életét, a képsorozat darabjait kiállítják; az óvodások által elkészült munkákból szintén kiállítást szerveznek; riport készül Szocska A. Ábel apostoli kormányzóval.

* * *

Pannonhalmi Főapátság

Október 27-én és 28-án délután 14 és 17 óra között Szent Márton követői címmel római játszóházat rendeznek Pannonhalmán. Milyenek Szent Márton utódai? Sokszínűek. A sokszínűségből a Mártonra is jellemző tevékenységeket, vonásokat keresnek.

A résztvevők a két délutáni eseményen forgószínpadszerűen vesznek részt, az állomások: közösségben vannak – Szent Márton életéből történeteket olvasnak fel; szőnek-fonnak – római leletek alapján rekonstruált sprang, kártyaszövéssel szütyőkészítésre kerül sor; osztanak és megosztanak – továbbadnak; gyógyítanak – apró orvosságos üvegekbe gyógynövényeket tesznek; játszanak – római korból való, leletek alapján rekonstruált társasjátékokkal játszanak; imádkoznak – imakönyvet, imakártyát készítenek, a Pannonhalmi Evangelistarium Márton-ábrázolását kifestik, Mártonhoz szóló könyörgést, imát másolnak; csend – a csend megtapasztalása a zene által, római kori hangszerek megszólaltatásával; összhangban a teremtett világgal – az ide kapcsolódó legendákat mesélik el; tanulnak és fejlődnek – Márton földi és liturgikus életéhez kapcsolódó feladatsort kell kitölteni.

* * *

Pécsi Egyházmegye

Október 4-én, kedden 18 órakor a Magtár Látogatóközpontban (7621 Pécs, Dóm tér 6.) Robert Bresson Vétlen Baltazár című filmjét vetítik, majd a vetítés után közös beszélgetésre hívják a nézőket. A beszélgetést Kling László képzőművész, a PTE Filmtudományi és Vizuális Tanulmányok Tanszékének tanára és Gáti Ágnes pszichiáter, pszichoterapeuta vezetik, akik egyúttal segítenek megfogalmazni a film tanulságait, kiemelni művészi értékeit. A programon való részvétel ingyenes.

Október 19-én, szerdán 18 órakor a Magtár Látogatóközpontban (7621 Pécs, Dóm tér 6.) Vallás és kultúra címmel szabadegyetemi előadást tartanak, előadók: Udvardy György megyéspüspök, Tóth Anna vallástörténész (Pécsi Tudományegyetem), Görföl Tibor teológus (Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola).

Október 22-én, szombaton 17 órakor a Dóm Kőtárban (7621 Káptalan utca 8.) Ókeresztény himnuszok kortárs zenei előadásban címmel a Sator Quartet koncertje lesz Bognár Szilviával és Lovasi Andrással. Az előadás során részletek hangoznak el a Szent Márton élete című ókeresztény életrajzból.

Október 28-án, pénteken 17 órakor a Dóm Kőtárban a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont és a Pécsi Egyházmegye könyvbemutatót tart „Új könyvtár virul itt, tele rendbe rakott tudománnyal. Fontos, hogy mindent nyitva találsz odabent.” – Tudomány és kutatás a 240 éves Klimo Könyvtárban címmel. A tanulmánykötet a 2014 októberében tartott jubileumi konferencia előadásainak szerkesztett változatát tartalmazza. A témakörök a könyvtártörténet, az oktatás- és művelődéstörténet, a jog- és hadtörténet, irodalom- és történettudomány, valamint a hajdani püspöki könyvtárhoz köthető neves pécsi személyekhez kapcsolódó kutatásokat ölelik fel. A vendégeket köszöntik: Fischerné Dárdai Ágnes főigazgató és Udvardy György megyéspüspök. A kötetet bemutatja Schmelczer-Pohánka Éva.

* * *

Szombathelyi Egyházmegye

Október 4-én, kedden 16.30 órakor lesz a Magyar Katolikus Kulturális Hetek rendezvénysorozat megnyitója. A vendégeket köszönti: Simon Katalin gyűjteményvezető, az MKKH szervezője; a rendezvénysorozatot és a kiállítást megnyitja: Császár István szombathelyi egyházmegyei kormányzó.

Egy remekmű születése. A szombathelyi Szent Márton-kút szoborkompozíció keletkezéstörténete címmel időszaki kiállítás nyílik Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából. A kiállítást méltatja: Balogh Péter építész, a Rumi Rajki Műpártoló Kör elnöke. A tárlatot az érdeklődők figyelmébe ajánlja: Tóth Csaba festőművész, a kiállítás kurátora.

A kiállítás a 2016-os Szent Márton-emlékév rendezvénye. A tárlat 2017. március 31-ig tekinthető meg. Helyszín: Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár (9700 Szombathely, Szily János utca 1.)

Október 5-én, szerdán Szent Márton követői napjainkban címmel pályázatokat hirdet a jánosházi Szent Imre Általános Iskola – képzőművészet, írás és jó cselekedet témakörökben az intézmény 1–8. évfolyamos tanulói számára.

Október 10-én, hétfőn 18 órakor Szombathelyen a Katolikus Egyetemi Lelkészség – Savaria Egyetemi Központ „C” épület nagyelőadójában (9700 Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4.) A gazdaság öl? A pénz és az örök élet kapcsolata címmel tartanak előadást Baritz Sarolta Laura domonkos szerzetes és adjunktus (Budapesti Corvinus Egyetem, Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola, Nemzeti Közszolgálati Egyetem) és Dabóczi Gergely közgazdász és hittan-etika tanár (KETEG Alapítvány).

Október 12-én, szerdán 18 órakor Szombathelyen a Martineum Felnőttképző Akadémián (9700 Szombathely, Karmelita u. 1.) Igehirdetés a festészetben címmel Prokop Péter pap-festőművész eddig nem látott képeiből nyílik kiállítás. Köszöntőt mond: Maurer Péter igazgató. A kiállítást megnyitja: Prokopp Mária művészettörténész. A kiállítás megtekinthető 2016. december 20-ig.

Október 13-án, csütörtökön 15 órakor a sárvári Szent László Katolikus Általános Iskola Abai termében (9600 Sárvár, Dózsa Gy. u. 28.) rajzversenyt rendeznek Szent Márton példája címmel és interaktív órát tartanak alsós tanulóknak és szüleiknek Szent Márton élete címmel. Előadó: Lakatos Ágnes Zsuzsanna.

Október 14-én, pénteken 18 órakor a celldömölki Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár – Móritz Sándor Galériában (9500 Celldömölk, Dr. Géfin Lajos tér 1.) emlékkiállítás lesz Kresznerics Ferenc születésének 250. évfordulója alkalmából. A kiállítást megnyitja: Koltai Jenő esperes, plébános, Kresznerics Ferenc alsósági utódja. A kiállítás megtekinthető 2016. október 28-ig.

Október 15-én, szombaton 10 órakor a celldömölki Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár – Art Moziban (9500 Celldömölk, Dr. Géfin Lajos tér 1.) „Hazánk’ Tudósai! útat törtem, kövessetek” címmel emlékülést tartanak Kresznerics Ferenc születésének 250. évfordulója alkalmából. Előadók: Csörsz Rumen István irodalomtörténész, az MTA BTK Irodalomtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa (Budapest); Ittzés Nóra nyelvész, az MTA Szótári Munkabizottságának titkára (Budapest); Koltai Jenő esperes, plébános (Celldömölk); Lőcsei Péter irodalomtörténész (Szombathely). Levezető elnök: Németh S. Katalin irodalomtörténész-könyvtáros, az irodalomtudomány kandidátusa (Celldömölk – Budapest).

Október 16-án, vasárnap 19 órakor Bartl Erzsébet ad orgonakoncertet a szombathelyi Szent Márton-templomban (Szent Márton u. 40.).

Október 18-án, kedden 17 órakor a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár dísztermében (9700 Szombathely, Szily János u. 2.) Szent Márton örökösei. A katolikus egyház karitatív szolgálata a Szombathelyi Egyházmegyében címmel kiállítás nyílik és kerekasztal-beszélgetésre kerül sor szaléziak, ferencesek, annunciáták és szociális testvérek részvételével. A kiállítást megnyitja: Császár István szombathelyi egyházmegyei kormányzó. A tárlatot bemutatja és a beszélgetést vezeti: Rétfalvi Balázs, levéltárvezető.

Október 20-án, csütörtökön 18 órakor a szombathelyi Brenner János Kollégiumban (9700 Szombathely, Szily János u. 1.) Szent Márton életéről szóló műveltségi vetélkedőt rendeznek. Résztvevők: a Brenner János Kollégium nevelőtestülete és diákjai.

Október 26-án, szerdán 10 órakor a szombathelyi Püspöki Palota kertjében (9700 Szombathely, Berzsenyi Dániel tér 3.) a Szombathelyi Püspökség és a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum közös rendezvénye keretében elültetik a Szent Márton-körtefát. Közreműködők: Csapláros Andrea múzeumigazgató, Balogh Lajos botanikus, osztályvezető. A Szent Márton-körtefát megáldja Császár István szombathelyi egyházmegyei kormányzó.

Október 27-én, csütörtökön 10 órakor a répcelaki Móra Ferenc Általános Iskolában (9653 Répcelak József Attila u. 32.) „Ti vagytok a világ világossága” mottóval lampionkészítés lesz Szent Márton jótetteinek felidézésével. Foglalkozásvezetők: Aigner Géza plébános, Horváth Péter hitoktató.

Október 29-én, szombaton 18 órakor a csehimindszenti templomban (9834 Csehimindszent, Fő u. 42.) engesztelő imaestet tartanak hazánkért, népünkért és Mindszenty József bíboros boldoggá avatásáért. A szentmisén Déri Péter esperes, plébános mondja a homíliát, amelyben Szent Márton püspök lelkiségének, szellemiségének továbbélését mutatja be Mindszenty József életében.

* * *

Veszprémi Főegyházmegye

Október 22-én, szombaton 11 órakor kiállítás nyílik a veszprémi Szent Mihály-bazilikában Bódi Mária Magdolnáról Bódi Magdi, ahogy én látom címmel.

Október 29-én, szombaton a Szaléziánumban családi délutánt tartanak.

Forrás: MKPK Sajtószolgálat

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »