Magyar Hollywood Túra Tony Curtis és Adolph Zukor emlékére

Magyar Hollywood Túra Tony Curtis és Adolph Zukor emlékére

Mátészalka legnagyobb rendezvénye, a Fényes Napok Fesztivál adott otthont a Magyar Hollywood Túra 2016 újabb állomásának. Telt ház előtt, sikeres Tony Curtis és Adolph Zukor emlékrendezvényre került sor az egykori exkluzív zsinagóga épületében.

A Magyar Hollywood Túra a 2016-os év egy különleges, egyedülálló és rendkívüli módon időszerű projektje. Fő célja, hogy a Magyarországról elindult, magyar gyökerekkel rendelkező hollywoodi világsztárok emlékét megőrizzék. A mátészalkai rendezvény a harmadik volt a sorban, Adolph Zukor / Czukor Adolf szülőfaluja, Ricse és William Fox / Fuchs Vilmos szülőfaluja, Tolcsva után.

A rendezvényt Dr. Cservenyák László, a Szatmári Múzeum igazgatója nyitotta meg. Bokor Balázs nagykövet, volt Los Angeles-i főkonzul, a Magyar Hollywood Túra ötletgazdája és igazgatója Tony Curtis és Adolph Zukor életéről tartott prezentációt. Mátészalka a fény városának, Hollywood bölcsőjének aposztrofálja magát. Tony Curtis, a világhírű filmszínész édesapja Mátészalkán született, a híresség maga is több alkalommal járt apja szülővárosában. Adolph Zukor, a világ egyik legnagyobb filmstúdiójának, a Paramount Pictures alapítója pedig Mátészalkán végezte el elemi iskoláját. Bokor prezentációjának üzenete az volt: büszkén tekintsünk Hollywood magyar származású ikonjaira, emléküket őrizzük meg Magyarországon is és ne legyünk szerények, amikor elismertetjük a hollywoodi filmipar magyar gyökereit. Ne felejtsük el, hogy a Paramount mellett másik két óriás, a 20th Century Fox és az Universal alapítója is magyar volt, valamint számtalan rendező, színész, operatőr, zeneszerző, kaszkadőr és sok más filmes szakember származott Magyarországról.

A program további részében Bokor Balázs Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendezővel és Fábri Attila design mesterrel beszélgetett. A jelen levők megtudhatták, hogy mi az Oscar-díj odaítélésének folyamata és mi is történt pontosan 1981-ben a díjátadó ünnepségen, amikor Rófusz Ferencet a magyar hatóságok nem engedték kiutazni Hollywoodba és „nevében” egy magyar hivatalnok vette át a kimagasló díjat. A közönség megtekinthette Rófusz A légy című díjazott művét. Fábri Attila design mester a filmművészet és a design érdekes kapcsolatrendszerének kulisszatitkairól beszélt.

Bokor Balázs meglepetésként lejátszotta a közönségnek Tony Curtis egyik lánya, Alexandra Curtis videó üzenetét, amit kifejezetten az augusztus 26-iki mátészalkai rendezvénynek küldött. Alexandra Curtis ösztönzi azt, hogy a magyar származású filmikonokra szülőföldjük minél nagyobb figyelmet fordítson. Maga, édesapja nyomában, gyermekeivel hamarosan Magyarországra kíván látogatni.

A Magyar Hollywood Túra mátészalkai rendezvényének kiemelkedő perceiben Dr. Hanusi Péter polgármester, Torma Tamás alpolgármester, Dr. Cservenyák László múzeumigazgató, valamint Bokor Balázs, Rófusz Ferenc és Fábri Attila ünnepélyesen felavatták Tony Curtis és Adolph Zukor emléktábláját, és emlékfákat ültettek tiszteletükre. A közönség örömmel fényképezkedett az Oscar-díjas magyar rendezővel és egy „igazi” Oscar-díjjal.

Az est végén Dr. Hanusi Péter polgármester mondott köszönetet a rendezvény megszervezéséért Bokor Balázsnak, aki a Magyar Hollywood Túra díszes emléklapjait adta át a polgármesternek”.

Polgárportál

The post Magyar Hollywood Túra Tony Curtis és Adolph Zukor emlékére appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »