Magyar fotók mesélnek Isztambulban

Magyar fotók mesélnek Isztambulban

Magyarország a díszvendége az idei FotoIstanbul Fesztiválnak, amelyen október végéig a világhírű André Kertész, Kudász Gábor Arion, valamint Hajdú Tamás alkotásait lehet megtekinteni.

A Kőrösi Orsolya vezette Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, az André Kertész Fotómúzeum és Emlékház és a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház szakmai partnerségével megvalósuló magyar kiállításokon Kertész szigetbecsei hagyatéka látható, amivel először találkozhat a török közönség. Kudász munkái közül pedig az Az emberi lépték című sorozata ment Isztambulba, amiért a fotós tavaly elsőként nyerte el a Capa nagydíjat. A nagybányai születésű fiatal erdélyi magyar kortárs fotóművész, a főként utcai életképeivel ismertté vált Hajdú Tamás anyaga is szerepel a programban.

  Isztambuli Magyar Intézet  

A FotoIstanbult harmadik alkalommal rendezik meg, s minden évben egy országot hívnak meg díszvendégként.

– Már tavaly is együttműködtünk a fesztivállal, akkor még ugyan nem díszvendégként, de egy mellékeseményen a magyar–török vegyesházasságokról készült fotókból láthattak egy kiállítást – mondta lapunknak Fodor Gábor. Az Isztambuli Magyar Intézet igazgatója arról is beszélt, hogy a törökök Kertészt mint a fotóművészet egyik ikonikus alakját, nagyon szerették volna bemutatni, ahogy a Capa nagydíjat nyerő sorozatot is.

 Attila Durak a FotoIstanbul művészeti vezetője beszél a megnyitón, mögötte Fodor Gábor intézetigazgató (jobbra) és Sipos Áron kulturális titkár Isztambuli Magyar Intézet  

A Kertész-anyag egy részét az intézetben egy megnyitó keretében csütörtök estétől egy hónapig tekinthetik meg, míg a többi a fesztivál főhelyszínén, a Ortaköy-i árvaház egykori épületében látható.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »