Magyar-finn 0-3: nem volt elég Vay a kapuban

Magyar-finn 0-3: nem volt elég Vay a kapuban

Felőrölte a magyar jégkorong-válogatottat Finnország az elit-vb negyedik csoportfordulójában.

Azok után, hogy a franciáktól kedden kikaptunk, gyakorlatilag a pislákoló reménysugara is kialudt a bennmaradásnak a magyar hokiválogatott számára az elit-vb-n. De mivel nem is ez volt a cél, hanem hogy egy majdani kiesés után újra minél hamarabb szerepelhessünk a legmagasabb osztályú világbajnokságon, mindenképpen a magyar jégkorong fejlődését szolgálta a szerdai finn meccs – a többi után.

Az ellenfél a világbajnokság talán legjobb formában játszó együttese, Finnország volt, telis-tele NHL-játékosokkal. Ez azonban a játék képén sokáig nem látszott.

Az első harmadot tökéletesen kezdtük, megúsztunk többek között egy kettős emberhátrányt is. Vay Ádám tizenéves kora ellenére ihletett, mondhatni világklasszis formában védte a magyar ketrecet, támadásban viszont sok esélyünk nem volt… Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a finnek sem idegeskedték halálra magukat, sejtették, hogy előbb-utóbb feltörik az ekkor Nagy Gergely és Vas János vezérelte védekezést.

A második harmad 25 finn lövést hozott és három magyart, az összesített statisztika ebben a műfajban 39-9 volt oda. Ohtamaa révén ráadásul északi rokonaink megtörték a jeget, és vezetést szereztek egy magyar boton megpattanó lövéssel a játékrész hajrájára fordulva. Nem vallottunk azonban szégyent ekkor sem, a kis eredménybeli különbség mégis csalókának tetszett, gólszerzésre túl sok esélyünk nem volt. 0-1-gyel indultunk a harmadik harmadra, emberhátrányban. Kapusunk, Vay Ádám neve mellett ekkor 97,44 százalékos védési hatékonyság látszott.

A harmadik harmadban utolsó erőnket is mozgósítottuk, de minden el is ment a védekezésre, Barkovék pedig még kétszer betaláltak, így alakult ki a 3-0-s végeredmény, ami bár nem lőttünk gólt – először a vb-n –, mégis jobb, mint amit a fehéroroszok vagy a németek elértek Finnország ellen. A lövések aránya a végén 51:13, a kiállításoké 1:7 volt.

Péntek délután az USA válogatottja lesz az ellenfél.

80. JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG
B-CSOPORT (Szentpétervár)
FINNORSZÁG–MAGYARORSZÁG 3–0 (0–0, 1–0, 2–0)

V: Iverson (kanadai), Piechaczek (német), Fluri (svájci), Malmqvist (svéd)
Finnország: Saros – Jaakola, Hietanen, Koivu, Aho, Granlund – Pokka, Lindell, Laine, Jokinen, Barkov – Ohtamaa, Pyörälä, Koskiranta, Komarov – Kivistö, Salmela, Pihlström, Sallinen, Pulkkinen. Szövetségi kapitány: Kari Jalonen
Magyarország: Vay – Szirányi, Wehrs, Kóger, Galló, Sarauer – Dudás, Sagert, Benk, Nagy K., Vas J. – Stipsicz, Vas M., Nagy G., Sofron, Bartalis – Garát, Mestyán, Magosi, Erdély, Sebők. Szövetségi kapitány: Rich Chernomaz
G: 36:22 Ohtamaa (Komarov, 1–0), 49:27 Koivu (Granlund, Komarov, 2–0), 56:34 Barkov (Laine, Jokinen, 3–0)
Kiállítás: 2, ill. 14 perc


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »