Magyar és lengyel buszokkal pótolhatják a hármas metrót

Kiderült, mely cégek nyertek a metrópótló busztenderen.

Két nyílt közbeszerzést is kiírt a buszokra a BKV, ezek eredménye derült ki a hétfői közbeszerzési értesítőből – írja a Napi.hu. A tendereket a Mabi-Bus Kft. és a lengyel Solaris Bus & Coach Spólka Akcyjna nyerte, mindkét cég 75 plusz 100 százalék darabszámú csuklós dízel buszt kell gyártson.

Ám nem ugyanannyiba kerülnek a magyar és a lengyel buszok – utóbbi olcsóbb. A magyar cég – amely tulajdonosának vezetőjével két hete beszéltünk – 13 milliárd forintnak megfelelő euróért (41,82 millió euró) vállalta a buszok gyártását, míg a lengyel fél 12,9 milliárd forintnak megfelelő euróért (41,55 millió euró).

Július 5-ig van ideje a kormánynak

Szolgáltatás megrendelésével oldják meg a 3-as metróvonal felújítási munkái miatt szükségessé váló járműpótlást, ha a kormány azt támogatja, és ezen konstrukcióval felmerülő teljes többletköltség fedezetét biztosítja – döntött a Fővárosi Közgyűlés június 8-án, szerdán.

Ennek feltételéül szabták, hogy az erről szóló kormányzati döntés július 5-ig megjelenjen a Magyar Közlönyben. A döntés értelmében a Budapesti Közlekedési Központ feltételes közbeszerzési eljárást indít a szolgáltatás megrendelésre. A metrószerelvények kiváltása érdekében mintegy 150 csuklós autóbusz forgalomba állítása szükséges. Ha a kormány részéről nem születik támogató döntés a kijelölt határidőig, akkor új, lengyel Solaris buszokat vesznek majd.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »