Magyar előadások és művészek a bukaresti országos színházi fesztiválon

Magyar előadások és művészek a bukaresti országos színházi fesztiválon

Erdélyi magyar társulatok is meghívást kaptak az október 21. és 30. között Bukarestben tartandó országos színházi fesztiválra (FNT). A 26. alkalommal szervezendő szemle programjában – amely összesen negyven előadást vonultat fel – magyar rendező és drámaíró román társulatnál színpadra állított produkciója, műve is szerepel.  

fnt5543A Kolozsvári Állami Magyar Színház három előadással mutatkozik be a rangos seregszemlén. Shakespeare Iulius Caesar-ját Silviu Purcărete rendezésében, a Felix Alexa által rendezett, August Strindberg művén alapuló Pelikánt, valamint a Dominique Serrand által színpadra állított Mindörökké című előadást viszi a kincses városbeli társulat a fesztiválra.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata az elmúlt évadban mutatta be Tompa Gábor rendezésében Samuel Beckett A játszma vége című színművét, ezzel az előadással lép fel a társulat az országos seregszemlén.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron színház igazgató-rendezője, Bocsárdi László a kolozsvári román színházban vitte színre tavaly Tadeusz Słobodzianek A mi osztályunk című drámáját, a produkciót, amely a legjobb előadásnak járó Uniter-díjat nyerte el májusban, szintén meghívták a bukaresti szemlére. Székely Csaba marosvásárhelyi drámaíró Bányavíz című művét a bukaresti Teatrul ACT és a Scena9 vitte színre, ezt az előadást is láthatja a közönség.

A fesztivál programja számos kísérőrendezvényt, kerekasztal-beszélgetést, könyvbemutatót tartalmaz. Bemutatják azt a fotóalbumot is, amely Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatójának rendezéseiről jelent meg A három nővértől a cseresznyéskertig címmel. A szemle Klaus Johannis államelnök védnöksége alatt zajlik az UNITER – Romániai Színházi Szövetség és Bukarest municípium kulturális központja szervezésében.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »