Magyar boltba hazai tejet és almát?

Magyar boltba hazai tejet és almát?

Újból felröppent a hír, hogy a kormány több magyar élelmiszert szeretne látni a boltok polcain: első körben a hazai tej és az alma arányát emelné 60 százalékra. A szakmai szervezetekkel és a kereskedőkkel azonban még senki sem egyeztetett az állítólagos új szabályozásról, amely valószínűleg nem felelne meg az uniós jognak. Körképünkből az is kiderül: az üzletláncok önmaguktól, szabályozás nélkül is bővítik a hazai beszerzési kört.

Állítólagos kormányzati tervek szerint 60 százalékra emelnék a magyar élelmiszer – elsőként az alma és tej – arányát a kiskereskedelemben, továbbá törvényben szabályoznák, hogy a kiskereskedelemben négyzetméteralapon milyen termékekből állhat és abból mekkora lehet a kínálat. A kormány részben ettől várná a tej- és az almapiacon kialakult aránytalanságok feloldását, ám ez nem ilyen egyszerű, hiszen még csak azt sem lehet pontosan tudni, hogy jelenleg milyen arányban szerepelnek hazai élelmiszerek az áruházláncok polcain.

Nem csoda, ha a „légből kapott” híresztelés kapcsán a Tesco áruházlánc részéről nem is kívántak nyilatkozni addig, amíg azt meg nem erősítik. Az biztos, hogy a kormány a Tescóval nem egyeztetett ez ügyben, mint ahogyan

a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal, továbbá a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal sem tárgyalt a kérdésről.

Az Auchan áruházaiban arra törekszenek, hogy a lehetőségeknek megfelelően folyamatosan növeljék a magyar termékek arányát – tájékoztatta lapunkat Samu Zsófia, az Auchan Magyarország Kft. kommunikációs vezetője. A Lidl Magyarországnál – amely a törvénytervezetről csak a sajtóból értesült – az elmúlt 12 hónapban a tej esetében a magyar termékek részaránya meghaladta a 85, az almánál pedig a 75 százalékot –válaszolta kérdésünkre Tőzsér Judit, a cég PR-vezetője. Ami a Spar Magyarországot illeti, a lánc a friss tej tekintetében közel 100 százalékban magyar beszállítókkal dolgozik, míg a tartós kategóriában 10 százalék alatt van az importtej aránya. Maczelka Márk kommunikációs vezető szerint már most is közel 95 százalékban hazai beszerzésű almát árulnak.

Már 2009-ben is próbálkoztak

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára arról tájékoztatott, hogy konkrétan a tejről és az almáról nem folyt egyeztetés, de a bajban lévő ágazatok megsegítésének lehetőségeiről igen. Ám a polckihelyezés hazai és importtermékarányának előírása ütközne az uniós joggal. Ráadásul technikailag is rendkívül bonyolult lenne egy ilyen előírás megfogalmazása, hiszen az sem mindegy, hogy a polc melyik részére mit tesznek, és akkor még nem is beszéltünk az esetleg előírt arányról.

A Gazdasági Versenyhivatal egyébként 2009-ben már elutasított egy hasonló javaslatot, mert uniós jogba ütközött volna.

Ez a helyzet mára sem változott. – Tehetnek bármit bármilyen arányban a polcokra, a vásárló valószínűleg továbbra is inkább az árcédulát keresné – tette hozzá Vámos György. Szerinte a kereskedők is érdekeltek a több magyar áru forgalmazásában, de ezt adminisztratív módon nem lehet segíteni.

Az agrártárca lapzártánkig nem erősítette meg, de nem is tagadta a híresztelést a magyar alma és tej kötelező arányáról. Nagy István, a tárca parlamenti államtitkára tegnap közölte: már a kormány elé vitték az ultrapasztőrözött (UHT) tej áfacsökkentésének, és az iskolatej-program folytatásának kérdését.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 04.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »