Magyar bíróság kaphatja meg Malina Hedvig ügyét

Zsák Malina Hedvig kérvénye alapján az ügyében illetékes Nyitrai Járási Bíróság kérelmezte a szlovák igazságügyi tárcánál a fiatal nő ellen hamis tanúzás miatt folyó eljárás magyarországi bíróságnak történő átadását.

 

A kérelmet a bíróság február 18-án küldte el a szaktárcának – írta az MTI más forrásokra hivatkozva, amely szerint, kérdésükre a minisztérium nem tudta megmondani, mikorra születhet döntés az ügyben.

 

A fiatal nő ellen – akit vallomása szerint Nyitrán, 2006-ban még diáklányként azért vertek meg, mert magyarul beszélt az utcán – még 2007-ben indított eljárást a szlovák főügyészség, miután megveretése ügyében a rendőrség arra a következtetésre jutott, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy a nő vallotta.

 

Az ügyben hamis tanúzás miatt 2014 decemberében nyújtott be vádindítványt a szlovák főügyészség Zsák Malina Hedvig ellen, aki azonban 2013-ban felvette a magyar állampolgárságot, majd Szlovákiából Magyarországra költözött.
2012 februárjában a szlovák kormány már nyilatkozatban fejezte ki sajnálkozását Malina Hedvig ügyével összefüggésben.

 

Akkori közleményében Pozsony elismerte, bizonyos körülmények kétségeket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy sérülhettek a panaszosnak az általános emberi jogi charta által biztosított jogai. A fiatal nő ellen folytatott eljárás mindazonáltal máig nem zárult le.

 

MTI

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »