Magyar állami segítséggel újult meg a jánosi óvoda

Keresztény szellemiségű nevelés a cél

Míg Kárpátalja-szerte arról panaszkodnak, hogy kevés gyerek születik, hogy nincsen elegendő óvodás, iskolás a településen, a makkosjánosiak azzal büszkélkedhetnek, hogy kinőtték az óvodájukat, hogy nincs hol elhelyezni a felvételre váró gyerekeket. És mertek nagyot álmodni, hogy ebben a nehéz gazdasági helyzetben is építkezésbe, felújításba kezdenek. És az álom alig fél éven belül valóra vált…

Egressy Miklós görögkatolikus parókus – mivel az óvoda épülete egyházi tulajdon, azt 2004-ben azzal a feltétellel kapta vissza az egyház, hogy abban továbbra is gyermekintézmény működik – levelezésbe kezdett, minek eredményeként az Emberi Erőforrások Minisztériuma segítő kezet nyújtott: több mint nyolc és fél millió forinttal támogatta a hosszú ideje életveszélyes állapota miatt bezárt fő épületrész felújítását. De a Bethlen Gábor Alap, Kisvárda önkormányzata és a Dorcas Jótékonysági Alapítvány, valamint Makkosjánosi testvértelepülése, Göd is a segítségükre sietett. Ennek a nagyszabású összefogásnak köszönhetően az elmúlt héten aztán sor kerülhetett az európai színvonalon felújított és felszerelt óvoda ünnepélyes átadására.

Az ünnepségre az óvoda szépen rendezett udvarán került sor, ahol a legkisebbek – jelenleg két csoportban 54 gyerekkel foglalkoznak, s az új szárny átadásával még huszonöt gyereket fel tudnak venni – kedves műsorral köszönték meg a támogatóknak a segítséget, a nevelőknek, dadáknak a szerető gondoskodást. „A legnagyobb bátorság a remény” – idézte Illyés Gyula szavait Sirokai Marianna óvodavezető, aki hálás szívvel mondott köszönetet Egressy Miklósnak áldozatos munkájáért, hogy támogatókat keresett az Oltalom óvoda létrehozásához, s hogy akadtak segítők, akiknek köszönhetően az álom valóra válhatott.

A gyermekek a jövőnk, s értük, a közösségért áldozatot kell hozni, hangsúlyozta köszöntő beszédében Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Ezek a gyerekek Ukrajnát erősítik, de a magyar nemzet tagjai is. A magyar kormány minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy erősítse a két ország közötti kapcsolatot. „Nem véletlen az, hogy kárpátaljai magyar gyermekek ezreit visszük nyaralni Magyarországra, és nem véletlen, hogy a múlt évi 600 után idén mintegy 700 olyan ukrán gyermeket táboroztatunk Magyarországon, akiknek meghalt vagy megsebesült az édesapjuk a kelet-ukrajnai háborús konfliktusban” – fogalmazott. Megjegyezte: senkit nem zavar Magyarországon, hogy ezek a gyerekek ott ukránul beszélnek, s ugyanígy Ukrajnában is fontos, hogy a kárpátaljai magyar gyermekek idehaza, szülőföldjükön magyarul beszélhessenek, mert ez nem nehezíti, hanem épp fordítva, sokkal inkább erősíti Ukrajna jövőjét.

Soltész Miklós kiemelte: a magyar kormány nemcsak a nemzetpolitikáján, hanem az egyházpolitikáján keresztül is segítette a kárpátaljai magyarokat. Köszönetét fejezte ki a kárpátaljai történelmi egyházaknak azért, hogy jól használták fel ezeket a támogatásokat – templomokat újítottak fel, oktatási intézményeket, közösségi házakat építettek –  s ezzel jelentős mértékben szolgálják a közösség megmaradását.

Az államtitkár köszönetet mondott Makkosjánosi lakóinak azért, hogy a nehézségek ellenére kitartanak szülőföldjükön. Hogy növekszik a gyereklétszám, azt mutatja, hogy az itteniek bíznak a jövőben. A magyar kormány, a magyar emberek pedig mindig ott fognak állni azok mellett a kárpátaljai magyarok mellett, akik a nehézségek ellenére meg akarnak maradni a szülőföldjükön, jelentette ki Soltész Miklós.

További támogatásukról biztosította a makkosjánosiakat Markó József, Göd polgármestere, aki elismeréssel szólt a település új vezetésének dinamikus szemléletéről, tenni akarásáról, Miklós atya a közösség megmaradása érdekében való szerepvállalásáról, az itteniek élni akarásáról.

További segítséget ígért az óvoda fenntartásához Barta István helyi polgármester is, aki kérdésünkre elmondta, hogy mióta az adóbevételekből több marad az önkormányzatnál, így azt a község fejlesztésére fordítják. Az elmúlt időben több mint kétmillió hrivnyából négy utcát sikerült felújítani, 800 ezerből megújult a községháza. Terveik között szerepel a temetőkhöz vezető út kiépítése, s komolyan gondolkodnak egy ravatalozó megépítésén is. Természetesen a gyermekintézmények fenntartására, az óvoda többi részének nyílászáró-cseréjére is gondot fordítanak, mondta Barta István.

Egressy Miklós is köszönetet mondott a támogatóknak, s hálát adott azért, hogy ilyen rövid idő alatt megvalósíthatták céljukat. Mint elmondta, az Oltalom óvodában keresztény oktatási-nevelési rendszert szeretnének megvalósítani, ami egyenes tartást adhat az itt nevelkedő gyermekeknek.

Az új épületszárnyat Nílus görögkatolikus püspökhelyettes szentelte fel, majd köszönetet mondott a magyar kormánynak, a magyar nemzetnek az egyházaknak nyújtott segítségért, ami azt jelzi, hogy támogatják a keresztény értékek megőrzését.
Imádkozzunk azért, hogy Isten szemei vigyázzák mindenkor e házat, kérte Pocsai Vince református lelkész, aki arra is figyelmeztetett, hogy valamennyiünk feladata szebbé és jobbá tenni környezetünket.

Kovács Erzsébet

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 28. számRovat: BelföldTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Beregszászi járás›MakkosjánosiCímkék: MagyarországMakkosjánosiSoltész Miklósanyagi támogatáskárpátaljai magyarságóvodaForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »