Magyar állami kitüntetéseket adtak át Csíkszeredában

Kilenc személynek nyújtottak át magyar állami kitüntetést csütörtökön délután Magyarország csíkszeredai főkonzulátusán – számol be Péter Beáta a kronika.ro-n.

A csíktaplocai születésű Csedő Károly gyógynövénytudós a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át. A gyógyszerész gyógynövényszakértő a Román Orvostudományi Akadémia tagja, a Marosvásárhelyi Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának volt dékánja és professor emeritusa, a Magyar Tudományos Akadémia Kolozsvári Akadémiai Bizottságának tagja. Kutatómunkájának eredményeit számos találmányban, gyógyteában, gyógynövénykivonatokat tartalmazó készítményben fellelhetjük, hangzott el a laudációban.

A Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehette át Gábos Endre néptáncos, koreográfus, népdalénekes, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes szólótáncosa, a székely népzene és néptánc hagyományait hitelesen közvetítő előadóművészi pályája, valamint sokrétű közösségépítő és értékteremtő oktatói munkája elismeréseként. „Megtisztelő és örömteli számomra, hogy Magyarország ekképpen is gondol ránk, határon túliakra, székelyföldi magyarokra” – köszönte meg az elismerést Gábos Endre.

Az ünnepi alkalommal a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést vehette át Puskás Bálint Zoltán volt alkotmánybíró, a Máltai Szeretetszolgálat tagja, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést nyújtották át Sipos Emese egyetemi tanárnak, Dénes Mihálynak, a Máltai Szeretetszolgálat tagjának, Oláh Dénes marosvásárhelyi római katolikus főesperesnek és Dimény András vargyasi nyugalmazott unitárius lelkésznek. Továbbá Asztalos Enikő néprajzkutató és Petry Zalán Endre, a marosvásárhelyi Petry húsipari vállalkozás vezetője a Magyar Arany érdemkereszt kitüntetést kapta – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »