Magyar alkotmánybírója lett Romániának

Magyar alkotmánybírója lett Romániának

Valójában eddig is volt, a most lejáró mandátumú Puskás Bálint helyére került Varga Attila, miután megszavazta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt parlamenti képviselőjének alkotmánybíróvá kinevezését szerdán a bukaresti képviselőház.

Az idén a kilenctagú román alkotmánybíróság három bírójának mandátuma jár le, közöttük Puskás Bálinté, akit 2007-ben az RMDSZ javaslatára választottak be a taláros testületbe. A volt szenátort a szenátus választotta alkotmánybíróvá, most a képviselőház nevezett ki magyar alkotmánybírót.

Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke korábban arról tájékoztatta az MTI-t: semmilyen szabályozás nem rendelkezik arról, hogy a román alkotmánybíróságnak magyar tagja is kell legyen, de ez így volt az utóbbi két évtizedben, és az RMDSZ ezen gyakorlat folytatását kérte a román pártoktól. Az ügyvezető elnök elmondása szerint szóbeli ígéretet kaptak a szociáldemokratáktól, akiknek szövetségeseikkel együtt többségük van a parlamentben, hogy most is támogatják a szövetség jelöltjét.

Hárman szavaztak nemmel

Varga Attila 1986-ban szerzett jogászi oklevelet a kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetemen, 1990-től 2012-ig volt Szatmár megyei parlamenti képviselő, 2004 óta egyetemi oktató, 2006-ban alkotmányjogból doktorált. Alkotmánybíróvá kinevezését 254 képviselő támogatta, 3 pedig ellenezte a képviselőház szerdai ülésén rendezett titkos szavazáson.

A szenátusban már kedden megszavazták a Szociáldemokrata Párt (PSD) által javasolt Marian Enache független parlamenti képviselő (a Románia Haladásáért Országos Szövetség egykori politikusa) alkotmánybírói kinevezését. A román sajtó értesülései szerint az elnöki hivatal Livia Stanciut, a legfelső bíróság elnökét jelöli az alkotmánybíróságba, erről azonban még nem született hivatalos döntés.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »