Magyar-albán közvetlen repülőjárat indulhat

Magyarország és Albánia közötti közvetlen légi járat indításáról írt alá szándéknyilatkozatot Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Sokol Dervishaj albán közlekedési és infrastrukturális miniszter hétfőn, Budapesten.

Seszták ennek kapcsán elmondta, hogy a Budapest és Tirana járat indítása új utat nyit Magyarország és Albánia kapcsolatában. A kormányok koncessziós szerződést írtak ki az útvonalakra, mert piaci alapon biztosan nem tudnának működni. A Malév leállása miatt alakultak ki fehér foltok a Balkánon, a tárcavezető szerint ezért stratégiai, gazdasági és turisztikai szempontok alapján döntöttek a célállomásokról.

Sokol Dervishaj fontosnak nevezte a megállapodást, hangsúlyozta, hogy a közvetlen járat összekötő híd lesz Magyarország és Albánia között. Ettől azt várják, hogy katalizátorként szolgáljon a két ország közötti együttműködés fejlesztésében a közös gazdasági érdekek mentén.

Seszták Miklós kiemelte, hogy Albániában jelentős fejlesztések indulnak, és várják a magyar gazdasági szakemberek, a magyar állam részvételét.

A nyugat-balkáni célállomásokra egyetlen társaság, a Wizz Air pályázott, így a Budapest-Tirana légi járat üzemeltetését is elnyerték. Seszták hozzátette, hogy a koncessziós szerződéskötés előkészítési fázisban van, a legkorábban a szerződéskötéstől számított 180 napon belül indulhat a repülőközlekedés. A Wizz Airtól azt várják, hogy az igényeket szem előtt tartó gyakorisággal közeledtesse a járatot.

Sokol Dervishaj kiemelte: a két ország között kitűnőek a politikai kapcsolatok, és ezt szeretnék a gazdaságra is kiterjeszteni.

Az albán miniszter elmondta, hogy Budapesten a légi közeledés mellett érintették a vasúti, a közúti lehetőségeket, tárgyaltak energetikai kérdésekről, a mezőgazdaságról és a turizmus fejlesztéséről is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »