Magukat szívatják a gyeppel a franciák, vagy mindenkit?

Magukat szívatják a gyeppel a franciák, vagy mindenkit?

Szembetűnő problémák vannak a gyepszőnyeg állapotával több francia stadionban is. A játékosok rendre csúszkálnak egy-egy passz, lövés után, lassan már a szervezőknek kell magyarázkodniuk. Didier Deschamps francia szövetségi kapitány egyenesen felháborodott, az albánok elleni meccset követően azt mondta, talán nem kellett volna egy hónappal az Eb előtt AC/DC-koncertet tartani a Stade de Vélodrome-ban. A francia L’Équipe a felháborodás nyomán rangsorolta a pályákat a gyep minőségét alapul véve.

A csúcskategóriába összesen két létesítmény került, a párizsi Parc des Princes és a lyoni stadion. Előbbit a horvátok edzője tökéletesnek nevezte, és hasonló dicséretet kaptak a pályamunkások az itt játszó román és svájci csapat stábjától is. Külön köszönetet mondtak a PSG angol pályamenedzserének, Jonathan Calderwoodnak, akinek egyébként a PSG-t tulajdonló katariak egy vagyont fizetnek munkájáért.

Stancu nemcsak a svájciaknak lőtt tizenegyesgójának örült, de annak is, hogy kifogástalan gyepen focizhatott a Parc de Princes-ben Fotó: Lionel Bonaventure / Europress/AFP

A lyoni gyep is kifogástalan, annak ellenére, hogy egy hónapja itt zajlottak a rugby Challange Kupa meccsei.

Lyonban úgy vigyáznak a gyepre, mint a szemük fényére. Ha nincs meccs, még rálépni sem szabad Fotó: JEFF PACHOUD / Europress/AFP

A pálya a francia gyepszőnyegek versenyén korábban 5. helyezést ért csak el, de a látottak alapján a Rhône-völgyi hibrid pázsit nagyon is jól bírja a strapát.

Lehet, hogy nem kellett volna rögbizni?

A gyenge kategóriában hárman is szerepelnek: Saint-Denis, Marseille és Lille. A francia csapatnak ilyen szempontból tényleg nincs szerencséje, hiszen a csoportmeccseiket pont ezen a három helyszínen játsszák. A saint-denis-i nyitómeccs után a kékek védője, Adil Rami nyilatkozta, hogy bizony „a gyep minősége nagyon nincs összhangban a francia szurkolók lelkesedésével”. Mindenütt fehér csíknyomok vannak, ami valószínűleg azoknak az anyagoknak a maradványa, amivel a nemrégiben itt zajló rugby meccsek felfestéseit próbálták eltüntetni.. De probléma az is, hogy magas a fű, ami bizony lassítja a játékot. Van miért izgulni az itt megrendezendő döntőig, főleg, hogy addig még más meccseknek is otthont ad a Stade de France.

A lille-i Pierre Mauroy Stadion eddig a szlovák-orosz és a német-ukrán meccseknek volt házigazdája, és bizony itt is volt csúszkálás és pár repkedő gyepkocka. Azóta több mint 10 ventilátort üzemeltek be azért, hogy kicsit frissítsék a füvet a jobb állapot eléréséhez.

Még edzeni is tilos

A Stade de Vélodrome, ahol a magyar válogatott holnap lép pályára, még 4 találkozónak ad otthont, köztük egy elődöntőt. A szerdai albán-francia meccsen komoly zakóparádét láthattunk, amit a csúszós talaj, a több helyen kopár gyepkockák és lyukak okoztak. Deschamps panaszkodott is miatta, mire az UEFA válaszul a mieink és az izlandiak holnapi találkozója előtti edzéseket máshová helyeztette át.

A többi stadion közepes besorolást kapott. A toulouse-i gyepet például igen költséges fényterápiával hozták jó állapotba és ez a spanyol-szlovák mérkőzésen látszott is.

Bordeaux-t is inkább dicsérik és utólag is örülnek annak, hogy az eredeti tervekkel ellentétben végül nem tartott a stadionban koncertet AC/DC.

A magyar csapat tehát eddig egy megfelelő minősítésű pályán játszhatott, ahol 2-0-s győzelem született. Hátra van még a leminősített Vélodrome és az agyondicsért lyon-i Parc Olympique. Reméljük sehol nem a gyeptéglákon fog múlni a jó eredmény!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »