Magomednek sem a szakdolgozatát, sem az orosz nagybácsiját nem könnyű megtalálni

Magomednek sem a szakdolgozatát, sem az orosz nagybácsiját nem könnyű megtalálni

Megpróbáltuk fellelni a szakdolgozatát, az állítólagos cégeit, a nagybácsiját. Nem leltük. Elszámította magát Magomed Daszajev, amikor azt gondolta, hogy egyszerűen meg tudja fenyíteni a Szabadság téri szovjet emlékművet vízfestékkel megdobó Komáromy Gergelyt, s annak nem lesz semmi következménye. Amellett, hogy a magát csecsen származásúnak mondott Daszajev napok óta a sajtó célkeresztjében áll, nemcsak a parlament nemzetbiztonsági bizottság foglalkozott a személyével, hanem egyenesen Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére Pintér Sándor belügyminiszter, illetve az ő felügyelete alá tartozó Alkotmányvédelmi Hivatal is – írja a HVG a vörös megszállók emlékművét védelmező csecsenről, akit valahogy mégsem sikerül már 2014 óta kidobni az országból.

Igaz, a Fidesz korábban elintézte azzal a fenyegetést, hogy „egyéni problémákkal nem foglalkozunk”, a politikai közbenjárás nyomán kényszerítés gyanújával az V. kerületi ügyészség nyomozást rendelt el. Most azonban, mint az Komáromy csütörtöki Facebook-bejegyzéséből kiderült, már be is hívták tanúként meghallgatásra. Erre számíthat az a hölgy is, aki saját Facebook-oldalát „migráns medve” névvel jegyzi, Daszajev kíséretében ott volt a Komáromyval történt találkozón, és látható is az erről készült videón.

Ő és Daszajev is tagja annak a zárt Facebook-csoportnak, amelyben az oroszok egy része egymást hergelte Komáromy akciója után. Sokan akartak a reggae-énekesen személyesen elégtételt venni, végül Daszajev lépett is. Először egy durva hangú üzenetet küldött Komáromynak, majd találkozót javasolt. Ez a Szabadság téren meg is történt, ahol videóra vették Komáromy bocsánatkérését, ami a netre is felkerült.

Tipikus csecsen módszer, állapították meg az oroszországi eseményeket figyelemmel követők, hogy erőszakos fellépéssel kényszerítsék ki valakinek a bocsánatkérést, ha szerintük nem tetsző dolgot művelt. Aszlan Szulejmanov, a prágai Károly Egyetem egyik oktatója szerint Ramzan Kadirov csecsen elnök 2015 vége óta arra összpontosítja figyelmét, hogy a külföldre menekült ellenzékieket is megfélemlítse.

Miután Bécsben, Stockholmban és Berlinben is utcára vonultak a Kadirovot bíráló ellenzékiek, a csecsenföldi biztonsági szolgálatok megkeresték a demostrálók Kaukázusban maradt rokonait, s őket vették rá arra, hogy „neveljék meg” megtévedt családtagjaikat. Kadirov maga is megerősítette a családtagok elleni fellépésről szóló híreket, s a grozniji tévé által is közvetített beszédben közölte: utasítást adott arra, hogy megkeressék az ellenzékiek családtagjait, s rákényszerítsék őket arra, hogy elrendezzék a dolgokat a renitensekkel. „Ha ez nem fog menni, akkor majd mi rávesszük őket” – tette hozzá Kadirov.

Hírdetés

Az orosz állam természetesen minden olyan eseményre odafigyel, amely a szovjet emlékművel kapcsolatos. Az üggyel kapcsolatban egészen magas helyről, a moszkvai külügyből adtak ki tiltakozó közleményt, amelyben liberális bajkeverőnek állítják be Komáromyt (amiben nem tévedtek, a gyáva meghunyászkodásából is látszik, hogy tipikus libsiként tekint a megszállási emlékműre  – a szerk.). Magomed Daszajev ezzel kapcsolatban azt állította, hogy az orosz követség a magyar hatóságok tájékoztatása alapján fogalmazta meg a közleményt, egy interjújában pedig a rendőrséget nevezte meg forrásként.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium HVG-nek adott tájékoztatása szerint tőlük az orosz fél nem kért tájékoztatást, a Budapesti Rendőrfőkapitányság pedig arra hivatkozva nem adott tájékoztatást, hogy az ügy ítélettel már lezárult (eszerint Komáromy szabálysértést követett el). Az persze igencsak furcsa lenne, ha a rendőrség – a külügy megkerülésével – az orosz nagykövetségnek nyújtott tájékoztatásában politikai minősítést fogalmazott volna meg az elkövetők személyével kapcsolatban.

Daszajev le szeretett volna telepedni Svájcban és Svédországban is, de ezt elmondása szerint arra hivatkozva utasították el, hogy (még a svájci egyetemre tartva) Magyarországon lépte át először az EU határát. Ami viszont azért lenne furcsa indok, mivel Daszajev Magyarországra lépésekor az ország nem volt az EU tagja, és Svájcban is csak 2008 végén lépett életbe a dublini egyezmény, amely ezt a kérdést szabályozta.

Mindenesetre Daszajev Magyarországon telepedett le, ahol minden jel szerint hontalanként él, legalábbis ez derült ki a nemzetbiztonsági bizottság előtt a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal tájékoztatásából. Állítólag több céget is alapított, ám a magyar cégnyilvántartásban sem tulajdonosként, sem cégvezetőként nem tűnik fel. Elmondása szerint először Debrecenben foglalkozott használt autókkal, majd Budapesten kezdett vodkát forgalmazni. A 2015-ben 1,3 millió forintos forgalmat bonyolító Interwine Kft. néven futó cég tulajdonosai között sem tűnik fel személyesen, abban felesége, Gyetvai Anikó és Kőhegyi Tamás ügyvéd van benne.

A csecsen vodkakereskedő saját Linkedin-oldalán azt írta, hogy nemrégen alapított egy Intertrade Hungary Ltd. nevű céget is, ám az nem derült ki, hogy melyik országban. Az Interwine kft. egy nemzetközi hálózat része, van már például Németországban, Portugáliában és Kínában is lerakata. Fő cikkük a Winter Palace nevű vodka, amelyet állítólag Daszajev nagybátyja gyárt Oroszországban. Azt nem tudni, ki is ez a nagybácsi, a vodkát egy Atlantis nevű cég gyártja a Kabard-Balkár Köztársaság Bakszán nevű városában. Ennek a 80 millió rubel alaptőkéjű vállalkozásnak többségi, 99 százalékos tulajdonosa a Bázis-A nevű cég, amely Timur Kardanov tulajdonában áll. Az Atlantis kisebbségi tulajdonosa pedig az ügyvezető Anzor Afaunov. A Bázis-A tulajdonában áll még az Intervajn nevű cég is, amely kezében tartja például a németországi forgalmazást.

Bár a magára most kiemelt figyelmet irányító Magomed Daszajev az elmondása alapján egyszerű vodkakereskedőnek tűnik, az orosz nyelvet anyanyelvi szinten beszélők szerint a Komáromy Gergellyel készített videón elmondott felvezető szövege hemzsegett a rendőri szlengtől. Ez persze nem jelenti azt, hogy bármelyik szolgálathoz köze lenne, de ez a rá irányuló élénk figyelem miatt nyilvánvalóan kiderül majd.

Korábban írtuk:

Az oroszimádó csecsen egyetlen országnak sem polgára, 2014 óta jogszerűtlenül van itt, de "nem tudják" kitoloncolni

Pár napja még festékkel öntötte le megaláztatásunk jelképét, ma már a népek barátságáért küzd a hippi – igaz, kellett hozzá egy nagydarab csecsen

Novák Előd pénteken 9:45-re várja Magomed Dasajevet – azt ígéri, ő nem lesz olyan csicska, mint a rasztahajú idióta

Öröm nézni: a komcsik lumpenezik a libsiket, amiért meggyalázták a szent szovjet emlékművet


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »