Maglai szerint a szabadkaiak elégedetlenek a városvezetéssel

Maglai szerint a szabadkaiak elégedetlenek a városvezetéssel

Nincs megelégedve a városvezetés működésével a Mozgalom a Polgári Szabadkáért, az ellenzék továbbra is bírálja a temetkezésről szóló határozatot ‒ ennek adott hangot Maglai Jenő, az ellenzéki képviselőcsoport frakcióvezetője szerdán megtartott sajtótájékoztatóján.

A jelenlegi hatalmi többséget alkotó pártoknak megvolt a lehetőségük, hogy mélyreható reformokat hajtsanak végre Szabadkán, ehelyett továbbra is dominál a pártalapú foglalkoztatás, visszaszivárognak a felelős vezetői beosztásokba a korábban megbukott politikai káderek, ezenfelül pedig nem történik előrelépés semmilyen releváns ügyben ‒ jelentette ki Maglai Jenő, a város korábbi polgármestere, aki szerint a szabadkaiak többsége elégedetlen a jelenlegi városi hatalom eddigi teljesítményével, jóval többet vártak el tőlük.

A MAPSZ továbbá nehezményezi, hogy nem kapja meg a választási eredmények alapján neki járó helyet a Városi Választási Bizottságban. Maglai szerint elrabolták a megszerzett mandátumok alapján megszerzett bizottsági helyet, amit minden testületi ülésen szóvá fognak tenni, mindaddig, amíg nem kényszerítik ki az önkormányzati határozatok jogszerű betartását. A VMSZ és a Mozgalom is egyaránt 11-11 képviselővel rendelkezik, ám, míg a VMSZ a választási bizottságban két helyet kapott, addig a Mozgalomnak csak egy hely jutott.

A szabadkai városi képviselő-testület szeptember 29-i ülésén napirenden szerepelt a temetkezésről és a temetőkről szóló városi határozat módosítási indítványa, amellyel a Mozgalom a Polgári Szabadkáért képviselői csoport érvényre kívánta juttatni annak a több mint 15 ezer polgárnak az akaratát, akik a temetkezési monopólium megszüntetését és a konkurencia visszaállítását követelték beadványukban. A népakarat figyelmen kívül hagyása és a mozgalom javaslatának leszavazása tükrözi a városvezetés hozzáállását a lakosság igényeivel és követeléseivel szemben.

A legutóbbi ülés napirendjén szerepelt a közvállalatok nyereségének elosztása is, amivel kapcsolatosan szintén komoly kritikákat fogalmazott meg Maglai. Mint mondta, a képviselők az elnöktől nem kapták meg az anyagot, ami alapján döntést kellett hozni, ezt a szakszervezetek képviselői juttatták el nekik. Maglai megemlítette, hogy megszakadt az a többéves gyakorlat, hogy számos közvállalat működése nem eléggé hatékony, szervezetlen sőt a korrupció is jelen volt, mostanra olyanok is nyereséget tudtak kimutatni, amelyek korábban annak ellenére is veszteséggel működtek, hogy profitabilis tevékenységet végeznek.

A MAPSZ frakcióvezetője azt is sérelmezte, hogy annak ellenére, hogy számos közvállalatban egyéni kollektív szerződés garantálja, hogy a nyereség egy részét a munkások között kell szétosztani, a városvezetés ezt nem hagyta jóvá. Példátlan viszonyulásnak nevezte Maglai, hogy miközben egyes városi funkcionáriusok méregdrága limuzinokat vezetnek, addig az egyszerű munkásoktól sajnálnak néhány ezer dinárt, noha közülük sokan az egzisztenciájukért küzdenek.

Basity Gréta


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »