Magasról tesznek a szír lázadók arra, hogy Washington és Moszkva is fegyvernyugvásra szólított fel

Az Egyesült Államok és Oroszország minden Szíriában harcoló felet általános fegyvernyugvásra szólít fel szeptember 12-én naplementétől – jelentette be szombat hajnalban John Kerry amerikai külügyminiszter, miután több órán át tárgyaltak a szíriai helyzetről Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

Az amerikai és az orosz külügyminiszter olyan tervben állapodott meg, melynek célja az erőszak csökkentése és a politikai átmenet elősegítése Szíriában. Kerry kijelentette: ha a terv megvalósul, az fordulópontot jelenthet a szíriai konfliktusban. Az amerikai diplomácia vezetője arra is kitért, hogy ha sikerül tartósan mérsékelni az erőszakot Szíriában, akkor Moszkva és Washington közösen fog fellépni az Iszlám Állam és a korábbi an-Nuszra Front terroristái ellen.

Kerry azt mondta: az Egyesült Államok azért ment bele az egyezségbe, mert bízik abban, hogy Moszkva rá tudja venni a damaszkuszi rezsimet, hogy üljön tárgyalóasztalhoz és kössön békét. Szergej Lavrov közölte, hogy tájékoztatták a megállapodásról a szíriai kormányt, amely készen áll arra, hogy végrehajtsa az egyezségben foglaltakat.

Szíriai felkelőcsoportok eltérően ítélték meg a szombat hajnalban tett orosz-amerikai bejelentést, amely szeptember 12-én naplementétől általános fegyvernyugvásra szólítja fel a feleket. A Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) nevű ernyőszervezet szerint kicsi az esélye annak, hogy a megállapodás megvalósítható lesz, főként azért, mert Moszkva és Damaszkusz nem fogja tiszteletben tartani azt.

Faresz al-Bajus, az SZSZH úgynevezett északi csoportjának vezetője azt mondta, hogy Oroszország és a szíriai kormányerők a legutóbbi tűzszüneti megállapodást sem tartották tiszteletben, éppen ezért a mostani megállapodás megvalósíthatóságának esélyei is csekélyek. A török hadsereg által támogatott Nur el-din el-Zinki lázadócsoport katonai szóvivője, Abdul Szalam Abdul Razak szerint viszont a fegyvernyugvás csak egy esély a szíriai kormányhadseregnek arra, hogy koncentrálja erőit, és több Irán által támogatott fegyverest vonjon be az Aleppó környéki harcokba.

Egy másik szíriai ellenzéki csoport, a Szaúd-Arábia által támogatott szíriai ellenzéki csoportokat tömörítő Tárgyalási Főbizottság (HCN) viszont üdvözölte az orosz-amerikai egyezséget, amelytől azt reméli, hogy megkezdődhet a lakosságnak szánt segélyek elosztása az öt éve polgárháború dúlta országban. Basma Kodmani, a HCN egyik tárgyalója bízik abban, hogy ezzel véget érhet a civilek szenvedése.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »