Magasra vezetnek a romániai illegális restitúció szálai

Az államfői hivatal egyik munkatársa is segített Horia Simu üzletembernek abban, hogy törvénytelenül kapjon kárpótlást egy visszaigényelt konstancai telek után – derül ki az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) által összeállított vádiratból.

simu_bHoria Simu

A dokumentumban az is szerepel, hogy emellett a környezetvédelmi tárca és az állami tulajdonalap vezető beosztású alkalmazottai is a segítségére voltak a törvénytelenségek elkövetésében. Az ügyben Crinuţa Dumitrean, a restitúciós bizottság akkori elnöke ellen is vádat emelt a DNA.

A vádirat szerint az államfői hivatalban tanácsosi minőségben tevékenykedő egyik személy is közbenjárt annak érdekében, hogy Simu eljuthasson Dumitreanhoz. Ennek fejében az üzletember a törvénytelenül megkapott kártérítési összeg tíz százalékát ajánlotta fel neki. Ugyanez a személy hozta össze a Simu és a Konstanca megyei prefektus közötti találkozót is, amelynek nyomán a kormánymegbízott közbenjárt a visszaigénylési eljárás felgyorsítása érdekében. Mint a DNA állítja, Simu az államfői tanácsos közvetítésével ajánlotta fel Crinuţa Dumitreannak az általa addig más ügyekben kapott kárpótlási összeg 25 százalékát arra az esetre, ha a restitúciós hatóság kedvezően bírálja el az igénylését.

A DNA szerint Simu az ily módon törvénytelenül megkapott pénzt drága franciaországi ingatlanok megvásárlása révén próbálta meg tisztára mosni. Az egyik ingatlan 3,5, a másik 3,2 millió euróba került. A konstancai telekért 8 750 000 eurós kárpótlást ítéltek meg Simunak, ami a DNA szerint 7,7 millió euróval több az ingatlan valós értékénél. Simu kedden azt mondta: a vádiratban szereplő, a sajtóban meg nem nevezett volt államfői tanácsos Daniel Moldoveanu.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »