Magasba emelkedett a Szent Korona Vármezőben

Magasba emelkedett a Szent Korona Vármezőben

A szervezők szerint több tízezren látogattak el hétvégén a Maros megyei Vármezőben szervezett Hőlégballon-fesztiválra. 

20160924_185141_b

Az időjárás kedvező volt, a tizenegyedik alkalommal rendezett esemény nemcsak a repülésről szólt, hiszen Marosvásárhelyről Vármezőbe érkezett az oldtimer kiállítás, amelynek keretében vagyonokat érő régi autókat csodálhatott meg a közönség. Több vármezői telken alakítottak ki parkolókat, ám mindenik megtelt délutánonként, este pedig több kilométereken keresztül kígyózott a kocsisor, szinte csak lépésben tudtak haladni a hazaindulók.

A légballonok reggelente 7 és délután 17 óra körül kerültek elő, hisz ekkor kedvező a légmozgás. A csapatok igyekeztek a gömböket forró levegővel telíteni, és a kosárba beszálló utasokkal a magasba emelkedni. Az idei fesztiválra huszonkét csapat érkezett, Hollandiából, Szlovákiából, a Moldovai Köztársaságból, Szerbiából és Romániából, és mindenik ballon repült is a hétvégén – tudtuk meg Kádár Levente főszervezőtől.

14. V�rmez�i �g a h�tv�g�n_b

Mivel a helyek száma korlátozott, egy ballon kosarában egyszerre legfennebb négy személy tartózkodhat, ezért a repülni óhajtóknak előre be kellett jelentkezniük. Egyszerre az összes ballonnal 40-50, a három nap alatt pedig mintegy 300 személy tudott a magasba emelkedni. Nekik 320 lejt kellett fizetniük a legfeljebb egyórás utazásért. Hosszú sor kígyózott a pénztárnál, ahol a függeszkedő repüléshez váltották a jegyet az érdeklődők, ez csupán 20 lejbe került, de csak 5-10 percig lebeghetett az illető személy a földtől 10-20 méter magasságig felemelkedő, kikötött léggömbben.

Idén két formaballon is érkezett a fesztiválra: egy bohóc és a magyar Szent Korona, mindkettő a Felvidékről. A kassai Mede Ferenctől megtudtuk, tavaly született az ötlet, hogy a koronát léggömbön ábrázolják. Egy ballonépítő vállalta is a kivitelezést, egy művészettörténész pedig a grafikai megjelenítésben segített. A léggömb kupolája a koronát, alsó fele pedig az eget jeleníti meg. A különleges gömböt húsvétkor Ópusztaszeren engedték fel először az égre, azóta Felvidéken és Magyarországon számos helyen látható volt.

22. A Szent Korona a magasban_b

Három nyárádmenti léggömb is jelen volt a hétvégi fesztiválon, mindegyik Nyárádremetéről. Egyik Magyari Ernő tulajdona, kettőt a Nyárád Balloon Sky Team birtokol, amely öt éve dolgozik a „járművekkel”: számos hazai fesztiválon, város- és falunapon levegőbe emelkedtek, de már azt is megérték, hogy kosarukban lánykérés is történt egy vajdasági repülés alkalmával. Magyari Péter polgármester elmondta, egy ilyen rendezvény hatalmas tömeget vonz a községbe az ország minden tájáról, és ez mindenképp a település javára válik.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »