Magára talál a hazai buszgyártás

Magára talál a hazai buszgyártás

A magyar kormány támogató klímát teremtett a járműgyártásban dolgozó cégeknek, annak érdekében, hogy ezek a vállalatok minél hatékonyabbak legyenek, minél jobban be tudjanak kapcsolódni a kutatás-fejlesztési munkába – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára a Magyarok a világ járműgyártásában című tematikus kiállítás megnyitóján.

Magyarország, amely alapvetően exportfüggő ország, jelentős mértékben függ a járműgyártástól, ugyanis ebben a szektorban több mint 700 vállalat tevékenykedik, és e cégek adják az ország export teljesítményének több mint 35 százalékát – fejtegette az államtitkár. A járműgyártás 144 ezer munkavállalót foglalkoztat, az ágazat éves értékesítése meghaladja a 800 milliárd forintot.

Hírdetés

A hazai busz- és acélgyártás helyzetéről tárgyalt a kormány – számolt be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. A nemzeti buszgyártási programról elmondta, hogy három év alatt, hazai járművekkel, érdemben megújul az állami tulajdonban lévő buszállomány. A tervek szerint idén 6, jövőre 12, három év múlva már 18 milliárd forintot költenének magyar gyártmányú járművekre.

Egyelőre 232, magyar gyárban készült buszt szállítottak le és vettek használatba a Volán-társaságok. További 188 darabot – többségében csuklós buszokat – már megrendeltek. Ennek alapján a miniszter utalt rá, a buszstratégia két évvel ezelőtti meghirdetésekor nem a levegőbe beszéltek.

A hazai autóbuszgyártást jelenleg két cég jelenti, a mosonmagyaróvári és győri Kravtex-Kühne, amely a vidéki Volán-társaságoknak szállít szóló buszokat, valamint a Mészáros Csaba tulajdonában álló Evopro Holding és acélszerkezetű autóbuszok gyártásával foglalkozó érdekeltsége, az Ikarus Egyedi Kft. Utóbbi nyerte a Volánbusz 188 darabos csuklósautóbusz-tenderét.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »