Magára haragítja-e a magyar drukkereket az új román kapitány?

Magára haragítja-e a magyar drukkereket az új román kapitány?

Ambros Martín egyik legfőbb szakmai vágya volt, hogy szövetségi kapitány lehessen. Mivel Magyarországon csak ideiglenesen dolgozhatott ezen a poszton, elfogadta a románok hívását, Bukarestbe egyébként már korábban is hívták. Klubja azért nem repes az örömtől.

Szerdán bemutatták Bukarestben a kézilabda szövetségben a női válogatott új kapitányát, a Győri Audi ETO trénerét, Ambros Martínt, és a szerződést is aláírták vele. A spanyol mester a távirati iroda tájékoztatása szerint kifejtette: pár éve vágyik arra, hogy egy válogatottal kijusson az olimpiára, ahol játékosként nem adatott meg neki a részvétel. Úgy vélte, a román válogatottal jó esélye van, hogy teljesítse álmát. Mivel szereti a Győr szurkolóit és a magyar drukkereket, ezért nem örülne, ha megharagudnának rá. Hangsúlyozta: az újabb feladata nem valaki ellen irányul, pusztán ki akarta próbálni ezt az újabb szakmai kihívást.

Kifejtette, fennállt az a lehetőség, hogy őt válasszák magyar szövetségi kapitánynak, de végül a magyar szövetség a dán Kim Rasmussent bízta meg a feladattal, akit – mint mondta – támogat és tisztel.

 Elek Gábor (b) és Ambros Martin szövetségi kapitányok a Lengyelország elleni Európa-bajnoki selejtezőre felkészítő edzésén az Érd Arénában 2016. március 7-én Fotó: Kovács Anikó / MTI  

Ambros Martín szerint nem jelent gondot neki a kettős feladatvállalás, és százszázalékos erőbedobással el tudja végezni a munkáját Győrben és Romániában is. Emlékeztetett, hogy amikor a versenynaptárban a válogatottak játszanak, akkor a Győrnél szinte játékosok nélkül maradt, és ez olyan időszak, amit szövetségi kapitányként új szakmai tapasztalatszerzés érdekében tud hasznosítani.

Martín új feladatával – bár hivatalosan ezt nem közölte a klub – a győriek vélhetően nincsenek teljesen kibékülve. Keddi közleményükben azt írták, „az ETO KC elnöksége megvizsgálta a tréner szerződését – amelyet az előző elnök kötött –, és megállapította, hogy nincs lehetősége Martín romániai szerepvállalását megvétózni.” Ez nem a szokásos „jó munkát és sok sikert kívánunk neki” típusú reakció, így megkértük az ETO-t mondják már el a véleményüket a hirtelen jött felkérésről. A zöld-fehéreknél továbbra sem szeretnék hosszabban kommentálni a történteket, így maradnak a kétségek: vajon a spanyol tréner, amellett, hogy jogi akadálya nincs az új munkájának, kérte-e a klub az áldását a megbízatásra? A közlemény nem ezt sejteti. Viszont valószínűnek tűnik, hogy az edző nem most szólalt meg utoljára az ügyben, még Bukarestben is külön kitért rá, hogy nem akarja megsérteni a magyar szurkolókat.

Ambros Martínt egyébként már tavaly erőteljesen csábította a román szövetség, de ő ellenállt, mert akkor még úgy látta, nem tudja egyidejűleg ellátni a világ egyik legjobb klubcsapatának edzői teendőit és a szövetségi kapitányi feladatokat. Aztán idén néhány meccs erejéig leült a Németh András távozásával megürült magyar válogatott kispadra – Elek Gáborral karöltve. Már ekkor is látszott, nagyon élvezi, hogy egy nemzeti csapatot irányíthat. Most folytathatja ezt a munkát, kicsit keletebbre.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »