Ma zárul a Rosetta-küldetés az üstökös felszínén

Az Európai Űrügynökség kutatói csütörtökön este végső útjára állították a Rosetta űrszondát. A készülék 12 éves misszióját pénteken kontrollált becsapódással zárja le.

 

Véget ér az “üldözés”

 

A Rosetta több mint hatmilliárd kilométeren át „üldözte” a 67P/Csurjumov-Geraszimenko-üstököst. 25 hónapot töltött el mellette, ezalatt több mint 100 ezer fényképet készített és hatalmas mennyiségű adatot halmozott fel.

 

Az ereszkedés folyamán műszerei és kamerája továbbra is ügyködnek majd, adatokat és képeket küldenek haza, amelyek révén a kutatók bepillanthatnak az űrvándor szerkezetébe, de információkat szolgáltat az üstökös oldalfalairól is, ami fontos keletkezésük megismeréséhez.

 

A 67P/Csurjumov-Geraszimenko-üstökös pompázik a Rosetta 2016. szeptember 29-én készült fotóján. A képet az OSIRIS nagy látószögű kamerájával lőtte, 23 kilométeres magasságból.(Fotó: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA)

 

Az izgalmas tudományos missziót stílusosan zárják le

 

A misszió számos történelmi elsőséget szerzett 12 éve alatt, többek között a Rosetta lett az első űrszonda, amely üstökös körül állt pályára.

 

A Rosettát emellett 2004 márciusi indulása óta érik az űr zord körülményei, többek között a sugárzás és a szélsőséges hőmérséklet, a kutatók szerint valószínűleg már nem sokáig maradna működőképes. A hibernáció, vagy a lassú leállás helyett ezért úgy döntöttek, hogy az izgalmas tudományos missziót stílusosan zárják le.

 

Egyelőre nem tudni, mennyi fényképet tud majd hazaküldeni a Rosetta, mielőtt becsapódik. A kutatók reménykednek benne, hogy megvizsgálhatják majd a 15-20 méteres magasságban készülteket.

 

Forrás: hiardo.hu

Nyitóképen: Koncepciórajz a Rosetta üstököst éréséről (Fotó: ESA/ATG medialab)


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »