Ma van a britek nagy napja, elkezdődött a szavazás

Megkezdődött csütörtök reggel a népszavazás Nagy-Britannia EU-tagságáról. A szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel 7 órakor – közép-európai idő szerint reggel 8 órakor – nyitottak, és a 46 millió szavazópolgár 22 óráig adhatja le voksát.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét

A mai szavazáson 382 választókerületben egyesével, kézzel számolják majd össze a leadott szavazatokat, 46,5 millió ember voksolhat, és külön-külön jelentik az eredményeket az éjszaka folyamán, melyeket végül összesítenek.

Mindkét tábor egyetért abban, hogy a részvételi arány kulcsfontosságú lesz. Erről csütörtökön 23:30-kor várhatóak az első adatok. A teljes részvételi arány várhatóan péntek reggel 5 óra körül válik majd ismertté. A tavalyi parlamenti választáson a választásra jogosultak 66 százaléka ment el szavazni. Abban egyetértés van a két táborban, hogy ha ennél jóval kevesebben mennek el szavazni, az a kilépést támogatóknak kedvez, mert az ő szavazási hajlandóságuk magasabb.

Az első eredmények Sunderlandből várhatóak, éjfél után, ahol az átlagnál idősebb és szegényebb a lakosság, és inkább a kilépés felé hajlanak. Ha itt nem tud jelentős előnyt szerezni a Brexit-tábor, akkor várhatóan máshol sem kerülnek döntő többségbe. Ugyanígy, Kelet-Anglia jellemzően a kilépés pártján áll, de ha onnan mégis szoros eredmények jönnek, akkor a többség országos szinten az előrejelzések dacára előreláthatólag a bennmaradás felé fog mozdulni. Eldöntheti a minden előrejelzés szerint szoros szavazást az is, hogy az ellenzékben lévő Munkáspárt támogatói közül mennyien mennek el szavazni.

Skócia viszont hagyományosan EU-párti, így ha onnan érkeznek majd mégis szoros eredmények, az a bennmaradást támogatók számára rossz hír, mert az ország többi részén a kilépést támogatók kerülhetnek többségbe. A várakozások szerint az első eredmények a bennmaradásra szavazók előnyét mutatják majd, a Brexitre leadott voksok aránya pedig hajnali 4 és 5 körül válik véglegessé. Az Open Europe konzervatív brit elemző központ szerint, fél ötre a legtöbb kilépést támogató választókörzet bejelenti majd a helyi eredményt, így ha addigra nem szereznek többséget, akkor ez várhatóan már később sem fog sikerülni.

A brit műsorszolgáltatók nem készülnek exit-poll felmérésekkel, mert túl nagy a kutatások hibahatára, így nem lenne értelme felmérést készíteni. Nap közben viszont több, telefonon és interneten készített felmérés eredményét közzéteszik majd.

(MTI)


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »