Ma sem volt szerencséjük a rakétákkal játszó kis észak-koreai vörösöknek

Észak-Korea valószínűleg elindított csütörtök reggel egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát, amely nem sokkal a kilövés után a földbe csapódott – közölték meg nem nevezett dél-koreai katonai tisztségviselők.

A rakéta valószínűleg ugyanolyan, mozgatható kilövőállásból indítható, elvben 3000 kilométeres hatótávolságú Muszudan típusú volt, mint az, amelyet a kommunista diktatúra április 15-én akart kipróbálni, és amely felemelkedés után néhány másodperccel felrobbant – tették hozzá.

A csütörtöki indítás helyi idő szerint 6 óra 40 perckor (közép-európai idő szerint szerdán 23 óra 40 perckor) történt az Észak-Korea keleti partján, Vonszan város közelében lévő állomáson. Dél-Korea és az Egyesült Államok alaposan elemzi, hogy mi történt – közölte egy tisztségviselő.

Egy értesülés szerint egy amerikai műhold felvételein látszik az indítás. A dél-koreai hadsereg viszont azért nem észlelte a kilövést, mert a rakéta nem tudott elég magasra emelkedni ehhez. Emiatt a szöuli minisztérium hivatalosan nem is erősítette meg az indítás tényét.

Már akkor két Muszudan típusú rakétát észleltek Vonszan közelében, amikor Phenjan – az ország történetében először – az államalapító Kim Ir Szen néhai észak-koreai vezető születésének április 15-i évfordulóján sikertelenül próbált kilőni egy ilyen közepes hatótávolságú rakétát. Az első kilőtt Muszudan néhány másodperccel indítás után – állítólag hajtóműproblémák miatt – felrobbant. A másikat csütörtök reggel indították el, ezt is sikertelenül – írta a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

Ezeknek a rakétáknak a hatótávolsága névleg 3-4 ezer kilométer, és Phenjan arra tervezte őket, hogy elérje vele Dél-Korea és Japán területein túl az Egyesült Államok ellenőrzése alatt álló, csendes-óceáni Guam szigetét, amelyen amerikai támaszpont van.

Észak-Korea szombaton egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus, de rövid hatótávolságú rakétát tesztelt, sikerrel. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa – mint minden hasonló esetben – elítélte a kilövést, minthogy a világszervezet megtiltotta Phenjannak nukleáris, illetve ballisztikusrakéta-program folytatását.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »