Ma orkán erejű szélvihar söpör végig Szlovákián

Ma orkán erejű szélvihar söpör végig Szlovákián

POZSONY. Szlovákiát a koraesti órákban nagyon erõs szél éri el. A hatalmas, vihar erejû széllökések vagyoni károkat is okozhatnak, kicsavarhatják a fákat, letéphetik a tetõket. A széllökések várható sebessége 30 méter másodpercenként, figyelmeztet a www.imeteo.sk portál.

Szlovákia területéhez hidegfront közeledik. Kora este hatással lesz az idõjárásra Szlovákiában. „A hidegfront nem lesz nagyon különleges, és nyugaton nem biztos, hogy csapadékkal jár majd. A szél viszont rendkívül erõs lesz” – olvasható a portálon.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) Nyugat-Szlovákiára másodfokú viharjelzést adott ki, Közép- és Kelet-Szlovákia néhány régiójában elsõfokú viharjelzés van érvényben.

A szél több régióban megerõsödik

A szél 18.00 óra körül Erdõhát környékén erõsödik. Fokozatosan terjed majd a Duna menti síkság irányába. Erdõhát és Pozsony területén 19.00 óra körül lesz a legrosszabb a helyzet, a Duna menti síkságon, a Csallóköz térségében 20.30 körül.

Szlovákia többi részén is megerõsödik a szél, a széllökések maximális sebessége 20 méter másodpercenként. Magasabb sebességû széllökések csak a hegyekben várhatóak.

Nyugat-Szlovákia területén ezért inkább tartózkodjunk este bent, ne hagyjuk az autókat fák közelében, és biztosítsuk a nem rögzített tárgyakat – figyelmeztetnek a meteorológusok. „A közlekedésben is adódhatnak problémák, ezért a hosszú hétvégére inkább még 18.00 óra elõtt induljunk útnak” – tette hozzá.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »