Ma mindenki szabadon táncolhat a Margit hídon

Ma mindenki szabadon táncolhat a Margit hídon

– vélekedett Martha Graham amerikai kortárs táncos, koreográfus. Szavak nélkül, ösztönösen, mozdulataink által tudjuk legőszintébben kifejezni önmagunkat, érzéseinket, vágyainkat.

Ahogy minden művészeti ágnak, a táncnak is van saját ünnepnapja: 1983 óta a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre születésnapján, április 29-én világszerte éltetik a mozdulatművészetet. Bár Noverre százötven balettjének egyike sem maradt fenn, az 1760-ban kiadott Levelek a táncról című könyve, amelyben nem csak lefektette a balett néhány fontos szabályát és alapelvét, de gyökeresen át is alakította a táncról való gondolkodást, ma is fontos olvasmány.

A világnaphoz kapcsolódva különleges villámcsődületet tart tizenegy órakor a Góbi Rita Társulat és a Nemzeti Táncszínház a Margit híd déli oldalán. A Pas-De-Bridge! – Táncolj hídon! elnevezésű flashmobhoz bárki csatlakozhat, aki megtanulta a koreográfiát, de lesz segítség.

A szokásokhoz híven most is gálaesttel ünnepli a tánc világnapját a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház a Müpa fesztiválszínházában. Az este hétkor kezdődő műsorban fellépnek a legnagyobb magyar balettársulatok.

A tánc világnapján az Erkel Színházban a Magyar Nemzeti Balett mellett két független társulat mutatkozik be, a Badora Társulat Barta Dóra Ördöghomok című koreográfiáját, a Miskolci Balett pedig Kozma Attila Fellini Etűd című munkáját adja elő. Másnap a Pas de Quatre balett-esten a Győri Balett, a Pécsi Balett, a Szegedi Kortárs Balett és a Magyar Nemzeti Balett egyfelvonásos darabjai arról adnak majd képet, milyen lehetőségei vannak a klasszikus utat követő, de megújításra törekvő nagy tánctársulatoknak.

Ünnepel a Közép-Európa Táncszínház is: a Bethlen Téri Színházban a K-Arcok sorozat legújabb részeként lesz látható Halász Gábor koreográfus Horváth Adrienn-nek készített szólója, a Metamorfózis. Az előadást követően Turbuly Lilla író beszélget az alkotóval és az előadóval.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »