Ma is meg kell harcolnunk szabadságunkért – sikeresen zajlott a 12. EMI-tábor

Ma is meg kell harcolnunk szabadságunkért – sikeresen zajlott a 12. EMI-tábor

Eredményesen zárult az EMI-tábor tizenkettedik kiadása, amelyet augusztus 10-14. között, a Gyergyószentmiklós melletti 3-as kilométernél szerveztek meg. A kezdeti viharos, szokatlanul esős időjárás ugyan rányomta bélyegét a látogatottságra, de nem tántorította el a fiatalokat: közel 5000 résztvevője volt az idei tábornak, tavalyhoz képest nőtt a hetijegyet váltók száma.

A kedden tartott sajtótájékoztatón az EMI-tábor főszervezője, Sorbán Attila Örs elmondta: gördülékenyebben zajlott a rendezvény, mint a tavalyi évben, amikor a 3-as kilométerhez visszaköltöztették. Az előző tábor hibáit igyekeztek kijavítani, a helyszín átrendezésével idén egy élőbb, mozgalmasabb teret sikerült kialakítani, ahol a résztvevők kedvükre válogathattak a különböző tevékenységek közül. Az 1956-os forradalom köré tematizált programban kiemelt helyet kaptak a történészek és 56-osok előadásai csakúgy, mint a szabadságért vívott harc mai állomásai. Feldolgozták a hagyományosnak mondaható, de minden évben aktuális témákat, mint Székelyföld önrendelkezése, az erdélyi magyar nemzetpolitika kérdései.

Az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt elnökeinek részvételével tartott kerekasztal-beszélgetés kapcsán Sorbán Attila Örs megjegyezte: az RMDSZ távolmaradása azt jelzi, hogy a legnagyobb támogatottságot élvező párt két választás között nem hajlandó a választópolgárok elé kiállni, egy pártfüggetlen rendezvényen kérdéseket megválaszolni.

Az elmúlt egy évben a magyarságot ért atrocitások – az Ismerős Arcok koncertjébe való beavatkozástól kezdve a zászlóügyeken át Beke István és Szőcs Zoltán ügyéig – rendkívül kedvezőtlen képet festenek az erdélyi magyarok jogainak tiszteletben tartását illetően. Ezek tisztázása a magyar pártok, és főként, mivel a legtöbb eszközzel rendelkezik, az RMDSZ feladata – vélte az EMI vezetője.

A magyar képviselet részéről valódi vezetőkre van szükség – mondta Sorbán A. Örs –, akik mögé felsorakozva a magyarság ki tudja vívni anyanyelvi, jelképhasználati jogait, meg tudja oldani a magyar egyetemek ügyét, lehetőséget tud teremteni a fiataloknak az itthon maradásra. A főszervező megköszönte a támogatók és a résztvevők hozzájárulását a rendezvény megvalósulásához. Mint elmondta, vannak „fanatikus” táborozók, és ez egy nagyon erős visszajelzés a szervezők számára. Külön köszönte a Kárpátia zenekar lelki és anyagi támogatását. „Nélkülük nem jöhetett volna létre az idei tábor” – hangsúlyozta az EMI elnöke.

A szervezők tervei szerint 2017 augusztusának második hetében, Gyergyószentmiklóson kerül majd sor a 13. EMI-táborra.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »